Точка зору

Вчасне дефектування техніки подовжує її життя

Сергій Троян
головний інженер ТОВ «МошниАгроПлюс» (Черкаська обл.)

Ми досить молоде господарство, маємо наразі сучасну нову техніку з гарантією. І дуже важливо якісно її обслуговувати й ретельно оглядати всі деталі від самого початку експлуатації. Бо ефективне дефектування продовжує моторесурс агрегатів. Робимо його восени, щоб завчасно замовити запасні частини, взимку виконати всі заміни чи відремонтувати, й навесні бути готовими до польових робіт з перших теплих днів.

Оглядаємо та відновлюємо знаряддя власними силами. У сервісних служб також замовляємо послуги, але коли виникає якась більш серйозна позаштатна ситуація.

Після літа насамперед перевіряємо техніку для сівби – зернову сівалку, дискову борону, глибокорозпушувач, трактори. Готуємо агрегати до осінньої посівної. Коли уже відсіялись, очищаємо й вимиваємо сошники, баки, оглядаємо все, замовляємо нові потрібні деталі й одразу міняємо, бо ранньою весною, як тільки блиснуло сонечко, одразу виходимо в поле.

Ще у вересні виконали дефектування обприскувачів й поставили їх на зберігання. Ретельно промили й залили спеціальною рідиною всю систему, по якій проходить розчин із препаратом. Це дуже важливо. Особливо ретельно потрібно перевіряти насос, бо він є серцем обприскувача, забезпечує подачу розчину й роботу всього агрегату. Потім треба оглянути форсунки, фільтри, клапани, в нас зокрема, є також електроклапани. Це все перемивається до зимового зберігання й опісля навесні.

У перевірці комбайну важлива кожна деталь. Усі інженери та механізатори мають знати, що починати потрібно з підшипників, зірочок, ременів, далі – шестерні, проводка… Усе ланцюжком. Потрібно оглянути весь механізм, зробити повну діагностику. Хочу наголосити ще раз на ретельній перевірці підшипників. Також належну увагу необхідно приділити втулкам (і пластмасовим, і бронзовим). Запобігти загоранню можливо завдяки ретельній перевірці січкарні, не можна допускати, щоб вона нагрівалася від тертя. Провівши технічне обслуговування комбайну й укомплектувавши його всіма необхідними новими деталями, все перемащуємо, зокрема, жатки, й ставимо на зберігання.

Важливу роль відіграє й увага до конструкції комбайну та функціонування його деталей у ході збиральних робіт. Ми користуємось програмами для картування врожайності й безпосередньо під час збирання врожаю агроном стежить за рівнем втрат і говорить потім механізатору чи оператору, роботу якої деталі потрібно відрегулювати, аби зерно було чистіше. Умови та налаштування комбайну також впливають на зношуваність його елементів.

Восени стараємося провести глибокий обробіток на щонайбільшій полів, щоб навесні працювати лише дисками й менше виснажувати й осушувати ґрунт. Поступово відмовляємось від оранки, наступного року будемо на всіх площах проводити вже тільки глибоке розпушування. Із ґрунтообробної техніки першим на зимове зберігання ставимо знаряддя, що закриває вологу, потім – культиватори, а як відсіємось – дискову борону. Далі на черзі – плуги, а якщо змолотили пшеницю, кукурудзу, соняшник, то ставимо в цей час на зберігання й комбайн.

Ґрунтообробну техніку ми також оглядаємо, звертаємо увагу на стан деталей, замовляємо запчастини. Взимку стараємося відремонтувати все Нового року, щоб на різдвяні свята всі працівники були вже вдома. І таким чином до весни вся техніка готова до роботи.

Круглий рік у роботі в нас лише автомобільний парк, бо постійно щось відвозимо, привозимо. Маємо різні вантажівки, зерновози та контейнеровози.

Під час зимового зберігання на всіх одиницях техніки повинні бути максимально накачані шини, як із заводу, строго за інструкцією. Коли виходимо навесні в поле, то обов’язково перевіряємо тиск у шинах, можливо їх треба підкачати. Є такі агрегати, що зберігаються без резини. Наприклад, для комбайну в нас є поварені триноги й ми задні й передні колеса ставимо на колодочки, щоб розвантажити гуму.

Вчасне дефектування – продовження життя техніки. У господарстві вважливо мати хороших надійних механізаторів і операторів, які будуть дивитися за технікою, як за своєю власною, й вчасного повідомляти головному інженеру, що щось виходить із ладу, щоб його одразу придбати й установити. Такі речі не варто відкладати у довгий ящик. Щоб все працювало, як годинник, працівники повинні вкладати свою душу в цю техніку. Це основа правильного обслуговування. Якщо механізатори хороші, то й агрегати будуть працювати справно.

Також стежимо за тим, щоб рівномірно розподіляти навантаження на техніку протягом року. Зокрема, забезпечуємо правильну роботу вантажівок: машина перевозить лише той вантаж, на який має допуск. Для розвантаження комбайну, придбали бункер-перевантажувач, що перевозить зерно з поля. Коли він приїжджає до вантажівки, то зерно обов’язково зважується на спеціальних вагах. Ми не допускаємо перевантаження техніки. Бо така вантажівка один сезон так попрацює, а потім одразу полізе гума, особливо якщо шини не дуже хорошої якості. Бункер-перевантажувач також працює в нас під час посівних робіт, за допомогою нього вчасно підвозимо добрива та насіння, й таким чином подовжуємо моторесурс тракторів і сівалок.