Точка зору

В Україні очікується швидкий розвиток роботизованих молочних ферм

Сергій Гордійчук
менеджер компанії «ДеЛаваль»

Роботизовані молочні ферми розвиватимуться в Україні доволі швидко. За 2-2,5 роки «ДеЛаваль» зазвичай подвоює кількість роботів-доярів, встановлених в Україні. На мою думку, ця тенденція збережеться чи навіть пришвидшиться у зв’язку з відкриття ринку землі.

Люди захочуть отримувати більший дохід від своєї землі. Адже само по собі вирощування зернових і олійних обмежено банком землі. І тепер ми спостерігаємо, як фермери цікавляться молочним скотарством, оскільки на тих самих гектарах зможуть отримати більший дохід. Тобто скотарство є точкою зростання для сільгоспвиробників.

А роботи – це одна з технологій, яка знімає багато питань із рутиною доїння, з підбором персоналу (доярок), водночас приваблюючи на ферму молодь. Адже не секрет, що досить складно знайти адекватних молодих людей працювати на фермі. Роботизовані ж ферми цікаві молодим, до того ж такі ферми вимагають більших знань нових технологій, інженерів, які допомагатимуть зоотехнікам.

До того ж уже діти нинішніх фермерів стають до управління господарствами, привносячи свіжий погляд і розуміння сучасних технологій.

Перша роботизована ферма «ДеЛаваль» в Україні була запущена у 2012 році. А наразі маємо вже близько 40 роботів, і ця технологія вже не так лякає фермерів, у тому числі невеликих, як це було на початку. В Україні найменша роботизована ферма нараховує два робота, а найбільша – вісім. Найбільша роботизована ферма в світі налічує 64 робота компанії «ДеЛаваль».

А після запуску ринку землі ми вже отримали запити щодо роботів – переважно від невеликих агрохолдингів та невеликих агропідприємств, які бажають збільшити прибуток завдяки тваринництву. Це обґрунтоване рішення, тому що невеликі агропідприємства обмежені банком землі, а тваринництво й переробка – це гарна точка росту.

Так, ми вже маємо майже реалізований проєкт підприємства, яке на початку діяльності утримувало корів, потім займалося виключно рослинництвом, а тепер знову повертається до тваринництва, як до інструменту підвищення своєї прибутковості. Маючи 1500 га землі, господарство починає з двох роботів-доярів по 70 дійних корів на кожного.

Хочу зауважити, що сімейні молочні ферми – також наші клієнти, питання лише в ціні входу. До прикладу, у Польщі клієнтами «ДеЛаваля» є фермери, які утримують від чотирьох корів. Але при цьому таких фермерів у селі налічується 15. На жаль, у нас їх поки що мало, тому ми тільки вітаємо розвиток сімейних ферм в Україні.

Звичайно, сімейній фермі недоцільно купувати робота на чотирьох корів, але є продукти, які значно полегшать процес доїння, дозволять отримати молоко високої якості, охолодити його. 

На мою думку, маленькому господарству треба дуже ретельно ставитися до вибору обладнання, адже ціна помилки може бути надто високою. Відсутність сервісу, елементарних запчастин у разі поломки обладнання може завдати болючого удару по бізнесу. Так, мала ферма не може дозволити утримувати в штаті слюсаря, тому наявність сервісу обладнання є важливим пунктом.

До слова, у нас є практика модернізації сімейних ферм після певного строку їхньої роботи. Наприклад, ферма почала доїти, зрозуміла плюси й недоліки, що їй потрібно від доїльного обладнання, а «її» виробник не може запропонувати таке рішення, а ми можемо, тоді ми беремося за модернізацію. На моїй пам’яті більше 20 ферм були модернізовані доволі великими вузлами: замінили вакуумні насоси і самі доїльні апарати, танк охолодження.

Для розвитку роботизованих ферм в Україні є всі необхідні чинники. По-перше, робот дає молоко екстраґатунку, яке є найдорожчим, і ціна на нього зростає найшвидше. По-друге, робот – це система, яка не потребує великих грошей на будівництво. Її можна вбудувати в наявний корівник, здійснивши косметичний ремонт. По-третє, модульність: можна почати з одного робота, а згодом нарощувати до необхідної кількості.

У результаті фермер отримує якісне молоко, вкладає менше інвестицій, відходить від ручної праці, відслідковує всі процеси на екрані монітору з любої точки світу за наявності інтернету.

Зі свого боку «ДеЛаваль» забезпечує роботизованій фермі щонайменше двох сервісних інженерів на відстані двох годин їзди від ферми.