Точка зору

В Україні намітився дефіцит винограду

Андрій Гайдай
власник ТОВ «Виноград-Одеса»

Цього критичного року ринок столового винограду дещо відрегулювався. По винному – ще ні, тому що сезон не почався, і неясно, яка буде ціна. 

Ранню продукцію вже почали продавати, теплична – на стадії фіналу, залишилося близько 15% прибрати. І зараз люди дивляться, що відбувається.

Якщо пройтися ринками Одеси, то ви не побачите на них білого винограду. Курс валюти піднявся, і турецького винограду ми не маємо, хоча зазвичай кишмиш завозили з кінця липня. Ціни на наш виноград відповідно поповзли вгору. Не тільки через долар, але, ймовірно, ще через погодні умови, які вплинули на врожай – град і заморозки.

Столовий виноград у нас здебільшого вирощується в господарствах населення. Як результат, зазвичай на полицях супермаркетів ми бачимо переважно імпортну продукцію. Але не цього сезону. Європейці до нас свій виноград не везуть, бо в них зняли карантин, і вони з’їдають усе самі. Тож в Україні намітився дефіцит винограду на споживчому ринку. 

До нас у господарство божевільна черга на тепличний виноград, хоча ми зібрали небагато – лише 10 тонн. Зараз ціна на виноград із поля у південних областях у середньому 50-60 грн/кг. Минулими роками була до 30 грн/кг Якщо валюта зросла в ціні на 30%, то виноград подорожчав на 80%.

У нас є пара боржників по саджанцях – ми їм кажемо: «Що вам скаржитися? Спокійно продавайте та віддавайте борги – слава Богу, попит є». 

Я навіть не знаю, чи доїде цього року наш виноград до Києва, чи тут розійдеться. Херсонщини, звідки були основні поставки, зараз на ринку немає. Тож приїжджайте до нас на виноград!