Точка зору

В країні немає серйозних розплідників для великого виробництва винограду

Микола Корнієнко
агроном господарства «Рад Сад», Миколаївська обл.

Зараз по Україні площі виноградників, особливо технічних сортів, скорочуються, і це велика проблема для країни, яка має великий потенціал для вирощування винограду та виробництва вина. До того ж вже практично немає серйозних розплідників винограду для потреб такого великого виробництва технічного винограду, як у нас. Багато розсадників закриваються. Є приватні, але їхні обсяги, якість матеріалу і технології мені поки що невідомі, бо ми з ними не стикалися.

Свого часу для молодого виноградника, який закладали у 2018 та 2019 роках, саджанці купували в розпліднику агрофірми “Радгосп Білозерський”. Зараз розсадники завозять саджанці європейського виробництва, і трапляється, що разом з ними – й додаткові захворювання рослин. Це ще один мінус того, що серйозні розплідники в Україні закриваються.

Втім, ми поки виконуємо всі наші плани. Навіть скорочуємо садівництво і залишаємо тільки виноград. Протягом десятка років у нас на зрошенні було лише 20 га виноградників. У зв’язку з розширенням вирішили провести зрошувальну систему і на інші площі. Цього року встановили краплю на 27 га молодого виноградника. Охопити решту площ крапельним зрошенням – велике завдання не стільки за трудомісткістю, скільки за фінансовими вкладеннями. Тим більше, що незабаром повернення вкладених коштів чекати не доведеться.

Тому зараз плануємо поставити крапельне зрошення на всі молоді насадження, щоб себе застрахувати від таких катаклізмів, як минулого року. Причому, нам потрібно будувати зрошувальну систему в основному вже не для того, щоб збільшити виробництво, а щоб убезпечити хоча б той урожай, який вже у нас є.