Точка зору

Урожай-2021: бути чи не бути рекорду?

Юрій Кулик
заслужений працівник сільського господарства України, директор з інноваційних технологій в рослинництві «Аграрний Центр Innovation»

Майже в усіх ключових регіонах вирощування сільгоспкультур у світі в останні кілька тижнів відбуваються погодні катаклізми. У Європі погодна стрімко  знижує прогнози врожаю: сильні опади призводять до поширення грибкових захворювань рослин, а це безпосередньо впливає на показники якості та урожайність зернової групи. Крім того, цьогорічні морози в Бразилії, спека в Північній Америці та Канаді, повені в Китаї, – все це може призвести до зростання цін на продовольство, що посилить висхідну тенденцію останніх кількох років.

В Україні жнива подекуди затримуються через інтенсивні опади. Зокрема, у західних областях сильний град кілька разів завдавав шкоди готовим до обмолоту посівам. Втім, це не заважає аналітикам прогнозувати рекордний урожай. Принаймні що стосується зернової групи.

Жнива аграрії Західної України почали вчасно, і, попри погодні негаразди, перші результати в регіоні досить втішні: по деяких культурах західні області лідирують за врожайністю.  

Таким результатам передували кілька чинників. По-перше, погодні умови навесні були сприятливі для підживлення азотними добривами по мерзло-талому ґрунту, а квітневі опади істотно додали ваги врожайності. По-друге, на більшості площ, де посіяні високотехнологічні сорти озимих пшениці, ячменю, жита та гібридів ріпаку мали добрі показники перезимівлі в західному регіоні.

Приклавши гарні зусилля в системі захисту рослин та правильно скориставшись сприятливими погодними умовами, фермери мають втішний результат. Так, на екваторі жнив репродукційні сорти пшениці дають понад 55 ц\га (за якістю зерна це другий та третій клас) за середньої ціни 6,5 тис. грн за тонну. Ріпак в середньому збирають у межах 30 ц\га (17,5 тис. грн за тонну), а урожайність ячменю на рівні 53-54 ц/га (5,7 тис. грн за тонну). Тож, якщо перекласти ці цифри в економічну площину, складається досить непогана ситуація.

Втім, у цій бочці меду не буває без ложки дьогтю. У багатьох господарствах шукають формулу прибутку та високих показників рентабельності, не дотримуючись сівозміни. А це призводить до збільшення навантаження на фунгіцидну та інсектицидну групи захисту рослин.

Наприклад, цього року, дивлячись на привабливу ціну соняшнику та ріпаку, деякі фермери перекроїли свою сівозміну (якщо вона у них взагалі була) під сівбу цих культур. І як результат – на сьогодні багато посівів олійних та технічних культур відстають у розвитку, і на середину липня були сильно уражені  хворобами та шкідниками. Тож, якщо по ранній зерновій групі прогнози досить непогані, то щодо олійних та технічних культур на сьогодні складно робити бодай якісь висновки.