Точка зору

Україна може нагодувати рибою не лише Європу, а й увесь світ

Юрій Яременко
директор і співвласник компанії «Бестер», виконавчий директор асоціації «Українська аквакультурна спільнота»

Господарства, що займаються аквакультурою, мають шалену проблему: ті, хто хоче щось зробити, змушені поневірятися у пошуках коштів.

В Україні ми не можемо отримати на стартап жодних ресурсів. Наша компанія наразі несе збитки через те, що не може отримати кредит і завершити будівництво потужностей для вирощування кларієвого (африканського) сома й австралійського рака. На сьогодні збудовано понад 65% від запроєктованого.

Ми вклали усі свої кошти. Інкубаційний цех для сома вже практично готовий. Завезли деяке обладнання, дороге маточне поголів’я голландської селекції і… вже майже рік боремося за те, щоб отримати кредит. Видати його нам обіцяли неодноразово… Тепер шукаємо інвесторів – готові вже продати якусь частку в компанії, аби довести до ладу розпочату справу.

Нам кажуть, що для того, щоб отримати кредит, необхідно показати обіг. Який я можу показати обіг? Якщо я будую, купую обладнання, годую сомів, який може бути обіг?

При цьому у наших сусідів – Польщі, Словаччині – за бажання розвивати проект у галузі аквакультури достатньо мати землю в оренді та підготувати проєкт. Держава видає підприємцю 70% від вартості проєкту, а ще 30% грошей можна взяти в банку під 2% на 20 років.

Я відповідально заявляю, що Україна може нагодувати рибою не лише Європу, а й увесь світ. Може і хоче. І держава має повернутися обличчям до виробників аквакультури.

Українська аквакультурна спільнота вже написала листа до президента України з проханням звернути увагу на складнощі ведення бізнесу в рибництві.