Точка зору

У пріоритеті максимальна оптимізація витрат

Богдан Кривіцький
заступник гендиректора ІМК з технічних питань та інновацій
Богдан Кривіцький

Поля нашої компанії розташовані у кількох областях України, зокрема, три господарства – в Чернігівській, одне – в Сумській і одне – в Полтавській. У тих регіонах, де окупанти перебували дуже близько, ніякі польові роботи не вели. Навіть там, де теоретично в нас була можливість працювати, були перекриті дороги, відповідно, привезти або забрати звідти ТМЦ було неможливо. Відтак, не всі наші  площі зможемо засіяти,  плануємо  в обробіток 75-80% (зі 120 тис. га). Найкритичніша ситуація в Чернігівській області.

Основний обсяг насіння та добрив закупили восени, тому максимально використовуватимемо те, що є на складах, особливо сівозміну не скоригуєш у поточних умовах. Робимо лише невеликий перерозподіл у рамках нашої сівозміни (кукурудза, соняшник і пшениця).

Із технікою для весняно-посівних робіт глобальних проблем не було. Ми завчасно закупили запчастини на сівалки й трактори, на обприскувачі та ґрунтообробні знаряддя. Звісно, не все ще надійшло, бо механізм оплати й постачання в контрагентів відрізняється. Комусь заплатили 30% і нам доставили весь обсяг замовлення, а десь внесли передоплату й ще нічого не отримали. Зважаючи на обставини, ми сьогодні суттєво оптимізували ресурси і в кожній ситуації намагаємося впоратися власними силами, застосовуючи творчий підхід.

Приміром, весняний передпосівний обробіток суттєво спростили для економії дизельного пального. Якщо раніше розпушували, культивували та дискували, то цьогоріч виконуємо 1-2 операції, використовуючи наші культиватори Case IH Tiger Mate II і дискові борони від Lemken, Pöttinger та Farmet. Кукурудзу й соняшник традиційно сіятимемо нашими Horsch Maestro SW/SX, та кількома одиницями що переобладнані системою Precision Planting. Вони готові до роботи, чекаємо лише сприятливої погоди.

Залишились, щоправда, деякі питання стосовно ремонту тракторів – аби не купувати техніку чи запчастини у компаній, пов’язаних із рф, нам доведеться відповідним чином скоригувати сервісну логістику. Втім, оскільки цьогоріч засіємо не всі площі, то й навантаження на техніку буде менше. Також ми продовжуємо активно приймати техніку законтрактовану ще минулого року: Нові трактори Fendt та обприскувачі Tecnoma.

Що ж до пального, то наразі для проведення весняних робіт ми забезпечені ним приблизно на 80% – умовно до середини травня, на момент проведення більшості посівних робіт. Далі шукатимемо й за потреби привозитимемо дизель. Централізовано завозили й якусь кількість 92-го бензину (заправки в Сумській та Чернігівській областях довгий час були порожні) – аби наші фахівці були мобільні й могли оперативно виїжджати в поля. Більш активним скаутингом агрономів та супутниковими знімками ми компенсуємо нестачу інформації про стан посівів, оскільки свої дрони віддали на потреби ЗСУ та Нацгвардії. У нас є мобільний додаток, що дозволяє відправляти завдання агроному для перевірки конкретних ділянок поля. Інноваційні інструменти тепер стають дедалі актуальнішими.

Загалом сьогодні всі стратегічні завдання агросектору зводяться до одного – виживання аграрних компаній. І це стосується не лише таких компаній, як наша, що веде діяльність там, де були бойові дії. Проблеми з логістикою та реалізацією продукції зачеплять всіх українських сільгоспвиробників. Тому в пріоритеті максимальна оптимізація витрат.

Сьогодні розумієш, на якому високому рівні була компанія в мирний час і настає розуміння того, скільки сил було покладено для того, щоб досягнути цього рівня. А в нинішніх кризових обставинах час адаптуватися, бути готовим до нових викликів, максимально швидко ухвалювати правильні рішення, забезпечуючи країну продовольством. А ще – як і раніше, бути сумлінним платником податків, аби й на цьому фронті наблизити нашу перемогу над ворогом.