У наступні 5-10 років розвиток переробки буде доволі вагомим фактором

Ринок поки недооцінює внутрішню переробку. Хоча нинішній сезон продемонстрував, наскільки активно оліяри конкурували за сировину з експортерами, підвищуючи ціни за рахунок маржинальності виробництва.
Й фактично переробні олійноекстраційні заводи великих компаній, які працюють в Україні, зможуть з часом суттєво змінити кон’юнктуру олійного ринку. Нового поштовху ринку може дати й біопаливо, розвиток виробництва якого активно зростає. Адже у біоетанолі є не тільки експортний потенціал, а й перспектива внутрішнього споживання, зокрема, завдяки закону про обов’язковість його додавання до бензинів, який набув чинності у 2025 року. А 5% від бензинів – це близько 80 тис. тонн біоетанолу на рік.
Запуск біоетанольних заводів призведе до збільшення внутрішнього споживання й, відповідно, зменшення експорту. І це щоразу ставатиме новиною для світу.
У наступні 5-10 років розвиток переробки в Україні буде доволі вагомим й навіть визначним фактором. Адже її активність й розбудова потужностей щороку буде відтягувати 200-400 тисяч тонн експортного потенціалу зернових та олійних, що створюватиме ефект новизни наприкінці кожного сезону, зокрема й для аналітиків USDA.
Тож щороку завдяки переробникам ми зможемо жити в кон’юнктурі, не схожій за попередню.