Точка зору

Типові помилки садівників

Анна Сахончик
засновниця ФГ «Горизонт», консультантка з садівництва

Щоб наблизитися до високої якості вирощування яблук та успішних продажів варто лише дотримуватися технологій. Консультанти завжди дають чіткий алгоритм дій — просто дотримуйся. Я розумію, що в теорії все здається легко, а на практиці не завжди виходить на 100%. Проте, навіть якщо на 80% виконувати всі рекомендації, то можна отримати хороший результат.

З мого досвіду консультантки, найбільші проблеми у фермерів виникають із живленням. А починати треба з аналізу ґрунту, багато фермерів цього не роблять. Є земля — посадили, і все. Причому аналіз має бути якісним, ми працюємо винятково з європейськими лабораторіями. Не слідкують фермери й за регуляцією росту: він або заслабкий, або надсильний. Треба мати розуміння, як із ним працювати. І тут немає стандартної схеми – треба завжди дивитися на кожне дерево. Ще одна помилка — перенавантаження плодами або періодичність. Невчасне збирання — це часто помічаю у великих господарств, де, наприклад, не вистачає людей. Для стабільної роботи також важливо мати фінансову подушку, особливо, у такі непрості часи, як зараз. Бо все дорожчає, і не зрозуміло, якою буде ціна.

З розмов з колегами, яблука вищого ґатунку буде мало цього року, як порівняти з минулими. Через посуху, економію тощо. Буде багато дешевого яблука поганої якості. Зрозуміло також, що багато споживачів повиїжджали з України. Нарешті незрозуміло, як це вплине одне на одне та на ціну яблука високої якості. Розраховую, якщо ціна в Україні буде хорошою на плоди гарної якості, я продаватиму в Україні. Якщо внутрішня ціна мене не влаштує, розраховую, що плоди підуть на експорт. Тим більше, що з нашого регіону є нормальна можливість вивезення за кордон, хоча, звичайно, зараз на це з’явилися додаткові витрати у фермера, бо контейнери везуть через порти інших країн.