Точка зору

Тепличні томати й огірки будуть на столах вчасно

Ігор Сахно
фермер, Херсонська обл.

Складові вирощування дорожчають, енергоносії теж ростуть у ціні, але тепличники Півдня в поточному сезоні істотних коректив у графіки виробництва не вносили. Хто які культури вирощував, тим і продовжує займатися далі. Адже плівкові тунелі для більшості – це єдиний варіант зайнятості, який фермери не хочуть втрачати.

Я працюю на Херсонщині. У відкритому ґрунті вирощую цвітну капусту, броколі, баклажани, кабачки, у закритому –– огірки. Звичайно, все, що стосується овочів, чіпає нас, виробників Півдня України, у першу чергу. Зараз багато говорять про те, що овочівники вимушені будуть цього сезону переорієнтовуватися на інші культури або зовсім згортати свою діяльність, особливо тепличники, адже подорожчало опалення, добрива, засоби захисту, плівка, крапельна стрічка тощо. Може, такі й є, хто готовий до кардинальних змін, але серед моїх знайомих всі продовжують вирощувати те, що й раніше. Готують розсаду, хтось вже пікірує томати, і залежно від погодних умов, десь у березні, висаджуватимуть рослини на постійне місце у плівкових теплицях. Тобто все за щорічним планом. Тим більше, цьогорічна зима доволі тепла, тож із підготовкою розсадних відділень особливих проблем не було. В середині лютого зовнішня температура вже піднімалася до 8–9 °С.

Ще є така думка, що фермери будуть відмовлятися від звичних для себе культур (огірків і томатів) тому, що ціни ростуть, а купівельна спроможність населення падає. Так, ринок трохи лихоманить, але ціни, на мою думку, залишаться приблизно такі, як у 2021 році.

Щодо зміни культур, то це не так просто, як комусь здається. Овочівник роками вивчав їхні особливості, підбирав гібриди, добрива, режим поливу –– і раптом все покинути через те, що попереду невизначеність? У нас кожен рік –– невизначеність і купа питань: то коронавірус, то військова агресія сусідів, то незрозумілі законодавчі нововведення. Нам не звикати.

Щодо зростання собівартості вирощування, то у нас поки ситуація навіть не така критична, як у відкритому ґрунті на зернових чи технічних. Істотно, фактично втричі, здорожчали мінеральні добрива, зокрема, аміачна селітра. Але в теплиці на невеликих обсягах таких добрив потрібно не так вже й багато. Тепличники, як правило, користуються комплексними добривами, а вони подорожчали приблизно на 50%. Ще минулого року почала сильно рости в ціні плівка, зокрема й теплична, але це інвестиція не на один рік. Радикального впливу на тепличні овочі цей фактор поки що не має. Здорожчала також крапельна стрічка, на 15–20%. Усе це неприємно, але не катастрофічно. Будемо шукати можливість відбивати затрати.