Точка зору

Тепличні овочі хімічно більш збалансовані й корисні, ніж з відкритого ґрунту

Тимур Атажанов
агроном-консультант

Дуже багато людей, зокрема споживачів, вважають, що овочі, які вирощені методом малооб’ємного вирощування у теплицях або на гідропоніці, є «хімією» або «пластиком», а вирощені у відкритому ґрунті без застосування мінерального живлення, – справжня органіка. Більшість з таких людей не розуміють, про що кажуть.

Коли я навчався на четвертому курсі агроуніверситету, ми випробували, скільки нітратів в кожному овочі. Я привіз буряк з бабусиного городу, і він побив всі рекорди по нітратах. Причому бабуся навіть не знала, що таке селітра. Дисбаланс елементів може виникати навіть за використання перегною, якщо робити це нерозумно і неконтрольовано.

Чи є овочі, вирощені на гідропоніці, «хімією»? Так, тому що ми вносимо солі, і без хімії гідропоніка просто не працює. Плід, вирощений на відкритому ґрунті затягнув у себе ті ж самі солі, проте гідропоніка у нас чомусь непопулярна.

У розвинених країнах та регіонах, де є великі скупчення заможних людей, наприклад, у Голівуді або в Арабських Еміратах, овочі вирощують на гідропоніці індивідуально під клієнта, під його склад крові та баланс елементів в організмі. Вони їдять огірки і помідори з відповідним набором мікро- та макроелементів, яких їм не вистачає. При вирощуванні у вживлення дають більше цих елементів, відповідно людина з’їсть більше овочів і фруктів, ніж таблеток.

У США є сайт Інституту вивчення органічних матеріалів (OMRI), на якому розміщений перелік препаратів, дозволених для органічного вирощування, але зазначені там поживні речовини ті самі, що й у конвенційному агро, – азот, фосфор, калій, кальцій.

Тому, я вважаю, що на малооб’ємці, у закритому грунті, на гідропоніці, якщо там збалансоване живлення, фермери отримують врожай не тільке частіше, раніше, а й більш збалансовані плоди. На малооб’ємці більша врожайність, але кількість листя і сонячної енергії не так концентровані, як у полі, і в них виходить не такий гарний смак. А на ґрунтах ми маємо меншу врожайність, рослина довше розвиває ці плоди, і тому має кращий смак, лише завдяки тому, що в них накопичилося більше вуглеводів. Саме тому людині, яка їсть плоди, вирощені у теплиці, здається, що в них якийсь не такий смак. Це означає не те, що вони неякісні і менш корисні, а що в них менше вуглеводів.

Ми отримуємо у захищеному ґрунті швидкі, але збалансовані, нормальні плоди. На ґрунтах їх також можна виростити, але там частіше трапляється високий натрій. А середня тривалість життя людини, яка їсть плоди, вирощені у регіоні з високим натрієм, менша за тих, хто живе у регіонах, де менше натрію і більше калію. Високий натрій призводить до серцево-судинних захворювань. Тому більш збалансоване живлення грунту і всього, що на ньому вирощується – шлях до здоров’я і довголіття.