Точка зору

Техніка в режимі тиші

Андрій Капріца
керівник ФГ «Флора А.А.» (Вінницька обл.)

Електроенергію в нас вимикають, як у всіх. Але оскільки знаходимось у невеликому населеному пункті, то це відбувається не так часто. Та немає ніяких закономірностей. Реальні вимкнення з офіційними графіками не сходяться. Найбільш тривале вимкнення електроенергії тривало добу. Та попри все, ми розуміємо складність ситуації й ні кого в ній не звинувачуємо, крім рашистів.

Великі підприємства, що господарюють уже досить тривалий час, були готові до таких форс-мажорних обставин і давно придбали генератори. Й сьогодні це стало їм у нагоді, адже наразі вимкнення електроенергії сильно призупиняє процес сушіння кукурудзи й не дозволяє ефективно виконувати дефектування та ремонт техніки. Утім, деякі господарі домовляються з місцевими адміністраціями, аби їм хоча б на ніч давали живлення. Тобто, безвихідних ситуацій немає.

Ми не маємо високопотужних генераторів, тому що до цього часу в них не було необхідності. Але зараз з’явилася потреба в живленні нашої нещодавно збудованої сушарки, бо будемо надавати послуги іншим господарям, які везтимуть до нас на сушіння кукурудзу. Для роботи сушарки необхідно забезпечити потужність 70 кВт, відтак, нашу потребу задовольнить 100-кіловатний генератор. Такий агрегат хорошої якості коштує €34-35 тис. Але ми навіть стільки кукурудзи людям не висушимо, щоб окупити це придбання. Тому вирішили, що будемо діяти, відповідно до ситуації – сушитимемо коли буде світло, можливо домовлятимемося про те, щоб нам вмикали живлення на ніч. Якось будемо виходити з положення, але генератор цього року купувати не готові, можливо в наступному.

Загалом у нашому господарстві наразі режим тиші. Поки що вимкнення не вплинули на нашу діяльність, оскільки своє зерно ми вже висушили, тому дуже впевнено та спокійно себе почуваємо. А от у кого ще кукурудза в полі, то зараз мають проблеми. Щодо ремонтів техніки, то для них ще зарано, та й поки що немає потреби, бо вся техніка нова. Не закінчили осінню оранку, втім, цей процес від наявності електроенергії не залежить, тому зараз хлопці чекають сприятливих погодних умов, аби доорати 70 га й уже відпочивати.

Дефектування техніки проводимо зазвичай після новорічних свят. У нас невелике господарство й агрегатів не так багато, що розпочинати цей процес восени. Лише техніку для захисту культур поставили на зберігання після закінчення робіт: промили обприскувач, залили спеціальну рідину, зробили все за регламентом.

Для зберігання техніки маємо ангари. Проте весь парк агрегатів там не поміщається. Так, комбайн, трактор, обприскувач і сівалки стоять під накриттям, а ґрунтообробна техніка, помащена й пофарбована зберігається під відкритим небом. Оскільки знаряддя від надійних виробників і мають якісне покриття, то вони не ржавіють і не псуються під впливом погодних умов.

Наразі отримали сходи озимих: все зійшло, місцями навіть почалося кущення. Цієї осені експериментували з ґрунтообробітком під сівбу ріпаку. Так, поки найкраще себе показав strip-till – сходи отримали тоді, коли й сіяли. Але за рівномірністю, візуально, звісно, краще виглядають посіви з оранкою, хоча там ріпак зійшов пізніше. Ділянки із застосуванням глибокого розпушування на вигляд нічим не відрізняються від оранки, лише шириною міжряддя. Але все покаже врожайність, тоді вже дізнаємось, який обробіток є найбільш ефективним на наших полях. Сьогодні всі посіви мають гарний розвиток, думаю все буде добре.