Точка зору

Те, у що ви готові інвестувати життя

Едуард Мальцев
керівник програми Presidents‘ MBA kmbs

 

У бізнес-школі ми багато говоримо про лідерство. Власне, бізнес-школа — це про стратегії лідерства. Бути лідером — це передусім відповідальність. Я розумію лідерство у трьох різних аспектах.

 

Перший аспект стосується ролі лідера. Як на мене, сучасний лідер — це той, хто веде. Але вести можна по-різному. Скажімо, бути попереду, фізично випереджати: ти кудись рухаєшся, і люди чомусь хочуть іти за тобою. Або ж ти сповідуєш ідею, яка неочевидна, але до якої хочуть долучитися інші. Тоді немає значення, чи будеш ти фізично попереду, чи гучніше за всіх кричатимеш,— важливо бути носієм ідеї, і вона має бути цікавою й привабливою для інших.

 

Лідерство в бізнесі пов’язане з тим, чим займається компанія, як вона розуміє свою місію. Є таке твердження, що бізнес — це про гроші. Ми ж у школі говоримо, що гроші — це наслідок тієї цінності, яку бізнес створює для інших.

 

Коли компанія генерує якусь цінність для людей, той, хто бере на себе відповідальність бути лідером, стає творцем і прихильником цієї цінності. І своєю поведінкою пропагує, провокує людей долучатись. Коли люди об’єднуються в компанію, то вони разом можуть набагато більше, ніж кожен із них окремо, — це відомий синергетичний ефект. І якщо ідея позитивна, конструктивна, тривала — до неї хочеться долучитися на велику частину свого життя. Отже, лідер допомагає людям працювати разом заради чогось цінного.

 

Другий важливий аспект лідерства як підходу до управління стосується того, як достукатися до кожного, щоб люди хотіли об’єднатися навколо ідеї. І тут усе дуже непросто. Усі люди різні, вони отримують драйв від різних дій, бачать різні смисли в однакових явищах, вважають важливими різні речі. А лідер завдяки персоналізованому підходу дає змогу кожному побачити сенс у тому, щоб об’єднатись і разом створювати цінність.

 

Третій аспект — стратегічний. Якщо говорити про далекі горизонти, тривалі спільні зусилля, яких докладають люди заради бажаного майбутнього, то на цьому шляху завжди є перепони та негаразди. Щось заважає, щось складається не так, як планувалось спочатку. Якщо в організації є кому грати роль лідера, то він стає для інших джерелом упевненості, підтвердженням, що можна все здолати. Він допомагає людям згуртуватися заради бажаного майбутнього.

 

Це — про довіру, особистий приклад, знання, силу характеру. Це про розуміння того, що відбувається, як відбувається, про увагу до людей. Справжні лідери — це особистості, які стають такими. З якимись природними талантами вони народжуються, але, як правило, потім працюють над собою, виховують себе, розвивають, осмислюють, зосереджуються на них, користуються ними.

 

Як стають лідерами? Тут важливо слухати внутрішній голос, адже в житті бажано робити те, що у вас добре виходить, нарощуючи складність, зусилля, масштабність, аспекти впливу. Людині, що хоче стати лідером, має подобатися брати на себе відповідальність, створювати оці концепти майбутнього й доводити їх до реалізації.

 

Феномен лідерства — це про особистісні якості. Тому хоча професійні ролі або розуміння специфіки своєї сфери бізнесу важливі, але лідерство — це скоріше про те, як людина бачить світ, як розуміє інших людей, що вважає позитивним, у що готова інвестувати своє життя.