Точка зору

Такого граду ми не бачили з початку нульових

Марія Кисляченко
агроном «Аграна Фрут Лука», Вінницька обл.

Нас дуже зачепило градом, причому асиметрично. Є квартали, де з однієї сторони рядка пошкоджені 90% яблук, а з іншої 5-10% пошкоджені. Що можна зробити у цій ситуації? 

Ми поки що міркуємо збирати урожай якось по-іншому: по пів-рядка, можливо, це буде більш якісніший збір, щоб можна було відсортувати яблуко. 

Звісно для мінімізації наслідків ми обробили Каптаном, щоб пошкодження засохли. А сказати, що є якісь позитивні враження від гіберелінів, Помоніту, які ми застосовуємо, – так, в принципі рани такі затягнуті, плод не гниє. Але щоб яблуко виправилося – ні, цього вже не буде.

Овочі також трохи побило градом – один ранній сорт солодкого перцю. Втім, хочу зауважити, що перець стресує від всього – навіть від незначної кількості граду цей сорт весь присів і декілька тижнів не розвивався. Його навіть перегнали пізніші сорти, які не побило градом.

Град зачіпає наші сади і плантації кожного року, але з 2002 року, коли був посаджений перший діючий сад нашого господарства, і до цього травня це був найбільший град, який бачили наші агрономи, які працюють з початку нульових. Якщо минулорічні гради йшли якось полосами (певні ділянки збереглись повністю неушкодженими), то цьогорічний зачепив майже весь масив, до того ж, був дрібний і гострий.

У минулому році ми розглядали питання встановити сітку, але зробити це на існуючий сад буде дуже затратним, адже крім самої сітки треба ще додатково готувати ряди – вирівнювати стовпчики, тощо. До того ж цьому саду залишилось повноцінно працювати років сім.