Точка зору

Strip-till: тонкощі нарізання смуг

Дмитро Сакунов
керівник відділу збуту ТОВ «УАПК»

Нарізання смуг будь-яким strip-till-агрегатом – ефективний спосіб збереження вологи і зменшення витрат на виробництво. Та його ефективність залежить від дотримання кількох правил.

Перше – глибина нарізання смуг. Як показує американський досвід, працювати на глибину понад 20 см економічно недоцільно, а добрива зазвичай закладаються на глибину 10-15 см.

Друге – в якому напрямку нарізати смуги. Якщо головне завдання – боротьба з водною ерозією, то смуги слід нарізати впоперек схилу, щоб вода не стікала, а лишалася в смугах. Якщо ж основна ціль – боротьба з вітровою ерозією, то рядки слід розміщувати впоперек найчастішого напряму вітру.

Ще один варіант – контурне нарізання смуг. Технологічно це зробити непросто, але значно полегшити цей процес дає змогу, наприклад, RTK.

Третє – час нарізання смуг. Він залежить від погодних умов і особливостей механічного складу ґрунту. Якщо ґрунти важкі, глинисті, то навесні їх буде складно обробляти, агрегат забиватиметься, тому на таких ґрунтах краще нарізати смуги восени, коли погодне вікно дозволятиме зробити це комфортно.

І весняне, і осіннє нарізання смуг мають свої переваги. Наприклад, якщо нарізати смуги восени, то складаються кращі умови для накопичення вологи в ґрунті. Якщо ж ми нарізаємо смуги весною, вони швидше прогріваються і, відповідно, це сприяє швидшому стартовому розвитку рослин.

Оскільки для України технологія strip-till відносно нова, ми часто звертаємося до досвіду американських аграріїв, які, власне, її й започаткували. Там здебільшого практикують нарізання смуг восени (максимально, скільки встигають), і лише незначну частину лишають на весну, тому що навесні більше ризиків вчасно не зайти в поле.

За весняного нарізання смуг рекомендується менша глибина обробітку, ніж восени. Це необхідно для уникнення повітряних пазух.

Якщо всі смуги нарізані восени, то поновлювати їх у весняний час переважно немає потреби, адже кірка, що часом утворюється при цьому, зазвичай незначна. Та коли така необхідність усе ж виникає, для повторного нарізання смуг раджу використовувати култер-стійку або ротаційну борону.

На фото: KUHN Gladiator 16 рядковий. Осіннє нарізання смуг, Київська обл.