Точка зору

Спаржа і мікрогрін: є запит – буде і пропозиція

Анастасія Кладова
Співвласниця сімейного ФГ «Супергерой», Київська обл.

Нашому господарству «Супергерой» уже четвертий рік, ми пропонуємо асортимент із 40–60 позицій протягом року: суниці садові, лохина, малина, аспарагус, різні види зелені, салатів, шпинат, помідори, огірки, мікрогрін тощо. У нас тільки органічний підхід у вирощуванні, кращі сорти, які ми збираємо по всьому світу, упаковка, що переробляється, електромобілі для доставок.

Мені цікаво вирощувати максимальну кількість культур. Спаржа –– це те, що я люблю і чекаю її сезон із нетерпінням. Особливих труднощів у вирощуванні не бачу. З українським посадковим матеріалом були проблеми, це вже стандартна історія (у нас свого часу були великі проблеми із саджанцями ягідних культур). Зараз ми прийшли до рішення працювати тільки з нідерландськими розсадниками і перевіреними посередниками. Це в рази дорожче, але результат захоплює. Що стосується спаржі, то щороку я вирощую невелику кількість рослин із насіння. Це довго, але в підсумку такі кущі найпродуктивніші.

Є запит – буде і пропозиція. Ми звикаємо їсти спаржу, вона добре росте в нашій країні і росла завжди, ми просто не знали, що це можна готувати. Зростання пропозиції позначається на ціні, це природно, так з усіма новими культурами. Цей рік уже показовий за ціною на спаржу, так само буде і з лохиною, я думаю.

Вартість нашої спаржі становить 378 грн/кг, ми точно продаємо дорожче ринку, але при цьому в мене станом на кінець червня ще був не закритий лист очікування на неї, клієнти просили ще і ще. Мені здається, це обумовлено якістю, клієнти високо оцінюють нашу спаржу. Ми не робимо нічого особливого, просто не заважаємо їй рости в природному для неї середовищі, зрізуємо і в той же день доставляємо. За собівартість поки рано говорити: роботи і витрати будуть до кінця сезону, тому собівартість культур відкритого ґрунту треба рахувати в листопаді, тоді тільки можна зрозуміти цифру прибутку або збитків по кожному напряму.

Серед іншого ми також займаємося мікрогріном. Чому? Сезон відкритого ґрунту рано чи пізно закінчується, а потреба в здоровій різноманітній їжі у наших клієнтів актуальна завжди. Я прихильниця сезонних продуктів, люблю локальні ґрунтові овочі, взимку їм те, що можна зберегти: батат, гарбузи, столові буряки, капусту і ферментовані овочі. Я не люблю гідропонні овочі. Мікрогрін –– це єдиний, на мою думку, здоровий вид зелені, вирощений на воді. Мікрогріну непотрібні добрива, бо достатньо потенціалу насіння в цьому, і це його головна цінність. Ми припустили, що наші клієнти поділяють мої переконання і мали рацію.

Стартові інвестиції в початок вирощування мікрогріну мінімальні порівняно з інвестиціями у відкритий ґрунт або теплиці, маржа – доволі висока, але обсяги споживання малі. Щоб «побачити гроші», потрібно ну дуууже багато продавати, а це складно, бо ж конкуренція колосальна. Основна помилка тих, хто запускає подібні міські ферми –– нерозуміння цього. У нашому випадку це просто додаткова опція.