Точка зору

Сою потрібно закладати на зберігання сухою та чистою

Роман Андрейків
генеральний директор елеватора «Агродар-Бар»

Наш елеватор працює з багатьма культурами, зокрема, з великими обсягами сої.

Ця культура дійсно складна для зберігання, адже важливо зберегти її якісні показники й не допустити псування.

По-перше, її безумовно потрібно досушувати й закладати виключно сухою. Також бажано, щоб вона була чистою. Якщо у партії високий вміст зернової домішки та битого зерна, при закладанні в силос соя ущільнюється, погіршується її вентиляція, що може призвести до псування продукту.

Також дуже пильнуємо за температурою під час зберігання. Зокрема, розбіжність між температурою навколишнього середовища і температурою зерна не має перевищувати 5-10 градусів. За потреби застосовуємо активне вентилювання. Це дозволяє уникнути конденсації, концентрації вологи у сої й відповідно запобігти псуванню продукції.

Коли на елеватор заходить рання соя на початку збирання, у партіях може бути великий вміст зеленого недозрілого зерна та стручка. Й коли при сушінні основна партія сої вже досягла базових показників, ці 3-7% зеленого зерна ще достатньо вологі.

Якщо таку продукцію закладати на зберігання і не пильнувати за нею, вона може дуже швидко зіпсуватись – вже за тиждень якість партії значно погіршиться.

Ураховуючи те, що зелений стручок концентрується під стінками силосу, він починає гнити, пріти, що прискорює процес псування. Далі продукція швидко набирає непритаманного запаху  й реалізувати її буде складно.

Тому якісне очищення, особливо таких вразливих партій, є запорукою стабільного зберігання продукції і уникнення проблем з її реалізацією в майбутньому. Якщо до нас потрапляє партія з зеленою соєю, частково її можна відсіяти, частково рятує вентилювання. 

Звісно, є механізми, здатні відсортовувати зелені боби та стручки за кольором, проте це доволі спеціалізована техніка, яка потребує значних інвестицій.

Тому ми користуємось наявними інструментами, щоб забезпечити надання якісних послуг за притомну вартість. Крім того, оперуємо партіями, дивимось, де можна їх скласти, як швидко пустити в оборот, щоб вони не застоювались.