Точка зору

Снігозатримання збільшує врожайність винограду в два-три рази

Людмила Баранець
провідний науковий співробітник лабораторії фітопатології та захисту рослин ННЦ «ІВіВ ім. В. Е. Таїрова»

На жаль, в умовах півдня України, навіть у холодну пору року, опади здебільшого випадають у вигляді дощу. Сніговий покрив нестійкий, утримується лише два-три дні, але в окремих випадках може становити від одного до двох тижнів або до місяця.

Тому снігова зима – справжній подарунок для виноградаря і чим більше снігу на виноградниках, тим краще. Насамперед під сніговим покривом утримується вища (хоч і негативна) температура, що, як правило, зберігає тканини у здоровому стані. Наприклад, температура на поверхні ґрунту під сніговим покривом у 19-23 см буває на 15-16°С вище, ніж температура ґрунту вільного від снігу.

Сніговий покрив перешкоджає згубному впливу вітру на захищені приземні частини куща (штамб, місце спайки, рукави, лози). Все це дозволяє при загибелі незахищеної частини кущів відновити їх за рахунок живих частин, що збереглися під снігом, а за відповідних приземних форм створити оптимальне навантаження.

Сніг збільшує запаси вологи в ґрунті та є найкращим укриттям, а накопичення його на винограднику сприяє кращій перезимівлі виноградних кущів. Цікаво, що на неполивних виноградниках за допомогою снігозатримання вдавалося підняти врожайність у два-три рази.

Снігова вода просочує ґрунт на 1-1,5 м і підживлює рослини всю весну і навіть половину літа. Сніг вважається відмінним добривом, тому що в кожному його кілограмі міститься 7,4 г азоту та трохи фосфору, тому тала вода є кориснішою за джерельну, оскільки містить поживні речовини і живить рослини, не порушуючи його цикл розвитку.

Я раджу приступати до снігозатримання перед морозами, коли температура трохи нижче 0°С — тоді ефект буде максимальний. Садівники воліють затримувати сніг снігом. Для чого в снігу роблять борозни впоперек панівних вітрів. При малосніжній зимі збереженню коренів допомагає мульчування ґрунту соломою, очеретом, торфом, тирсою, а також підзимові поливи.