Точка зору

Скорочення виробництва курячих яєць, їх дефіцит на внутрішньому ринку та збільшення експорту – основні тренди минулого року

Сергій Карпенко
виконавчий директор Асоціації «Союз птахівників України»

 

Минулого року в Україні відбулося скорочення виробництва курячих яєць щонайменше на 14,3%. Значну роль у цьому відіграло згортання виробництва в Донецькій і Луганській областях, а також втрата ринку в Криму.

 

За 2015 рік в Україні було вироблено 16,7 млрд штук яєць від усіх видів птиці. Це на 2,8 млрд менше, ніж за 2014 рік. Експорт яєць в минулому році становив 990 млн штук, що на 67 млн.штук більше ніж за 2014 рік, коли було експортовано 923 млн штук.

 

Зменшення виробництва курячих яєць, сезонність, а також нарощування експортних поставок супроводжувалося підвищенням ціни на яйця на внутрішньому ринку протягом всього 2015 року. Після Нового року відбулося коригування попиту і пропозиції, з’явилися певні труднощі на експортних ринках, що призвело до істотного зменшення оптово-відпускних цін на внутрішньому ринку.

 

Протягом минулого року, імпортна складова в собівартості виробництва продукції птахівництва зросла з 15% до 40%. Ті компанії, що налагодили експорт продукції, мають можливість заробити валюту, щоб розвиватися і розширювати виробництво, однак на сьогодні свою продукцію експортують лише 6 підприємств яєчного напрямку.

 

Минулого року українські виробники отримали дозвіл на постачання харчових яєць до Ізраїлю. Проте слід зазначити, що сертифікат підписаний тільки на яйця, тобто він не дає права компаніям постачати туди яєчні продукти. Українські птахівники зацікавлені в поставках яєчних продуктів до таких країн, як Китай, ПАР, Іран, Нігерія, Сінгапур, Філіппіни. Вже було здійснено поставки яєчного порошку до ОАЕ.

 

Також 2015 року Україна отримала дозвіл на постачання харчових яєць до Європейського Союзу. Але спочатку виробники повинні пройти інспектування на відповідність вимогам ЄС. Поки що жоден із вітчизняних виробників не має дозволу на поставку харчових яєць до країн ЄС. Такі компанії, як Ovostar Union і AVANGARDCO IPL, тільки готуються його отримати. Однак ці виробники вже мають дозвіл на постачання до країн ЄС яєчних продуктів. Квоти на безмитні поставки до ЄС яєць становлять 3 тис. тонн, яєчних продуктів – 1,5 тис. тонн у чистій вазі. За 9 місяців 2015 року експорт в ЄС яєчних продуктів з України становив 1,8 тис. тонн, тоді як у 2014 – 163 тонни.

 

Так склалося, що цього року на ринку ЄС також був дефіцит курячих яєць, тому наша яєчна продукція непогано туди експортувалася. Враховуючи незначні обсяги квот та складну процедуру їх отримання, в минулому році їх використання було зовсім незначним. На час проведення переговорів щодо запровадження Зони вільної торгівлі з ЄС та обсягів квот (приблизно 5–6 років тому), вітчизняний експорт взагалі був мінімальним. На сьогодні ми ставимо питання щодо збільшення їх хоча б у тричі: і по м’ясу птиці, і по яйцях. Європейські колеги говорять, що зможуть розглянути питання розширення квот тільки після того, як запрацює в повному обсязі зона вільної торгівлі. Я не думаю, що раніше кінця наступного року ми зможемо предметно підійти до цього питання. Якщо нам збільшать ці квоти, то ми повинні будемо зробити відповідні поступки європейським експортерам, можливо, за іншими продуктами.

 

Із відкриттям зони вільної торгівлі вірогідність імпорту яєць із країн ЄС дуже низька. Це може відбутися лише за умови суттєвого дефіциту курячих яєць та високої ціни на них на внутрішньому ринку. Наразі у нас відпускна ціна на яйця значно нижча ніж в країнах ЄС, а крім цього ще потрібно враховувати витрати на транспортування, розмитнення тощо.

 

В Україні відбуватиметься нарощування виробництва курячих яєць та іншої продукції птахівництва, тож не думаю, що ми будемо імпортувати ці товари. Ціни в нас – одні з найбільш конкурентоспроможних у Європі.