Точка зору

«Сівалка HORSCH Pronto найкраща з усіх, що ми мали»

Іван Гнатишин
агроном ПП «Форватор» (Тернопільська обл.)

Наше господарство вирощує озимі пшеницю, ячмінь, ріпак і ярі кукурудзу, соняшник і сою. В обробітку маємо 3273 га. Працюємо на класичній технології, втім, цікавимось і вивчаємо й інші способи ґрунтообробітку.

До цього сезону ми придбали посівний комплекс HORSCH Pronto із шириною захвату 6 м. Ця машина значно легша за аналоги, зокрема, її вага –  всього 6 т. Разом з тим об’єм бункера (3 м3) вміщує 2 т насіння.  Агрегат має 40 сошників і відстань міжрядь 15 см. Це розширює площу живлення рослин, що особливо доречно для сої, адже за такого міжряддя вона буде краще кущитись.

Хочу відзначити, що сівалка дуже швидко сіє. Завдяки невеликій вазі трактор майже не відчуває сівалку і вона працює на швидкості 15 км/год, утім, цей параметр може досягати й 20 км/год. Так, за зміну (близько 8 год) наш механізатор засіває приблизно 50 га сої.

Одного разу під час сівби в нас почався дощ. Тоді наші старіші сівалки зупинились, а Pronto працювала далі. Вона має невеликий діаметр дисків і гарну їх прохідність, тому чудово сіє по вологому ґрунту. Цей агрегат може сіяти після оранки, дискування та глибокого розпушування. Тому він досить універсальний. 

Варте уваги також те, що глибина висіву завжди дотримується, а загортання насіння виконується ідеально за заданими параметрами. Часто буває, що інші, більш громіздкі сівалки з важкими колесами залишають насіння на поверхні. Із новоою сівалкою таких проблем немає, адже на сошниках є спеціальні пружинки та загортачі, завдяки яким насіння якісно зароблюється в ґрунт на задану нами глибину (3-4 см).

Кожне поле має свої особливості ґрунту. Втім, висівний апарат працює однаково на всіх наших полях, його не треба довго регулювати, налаштовувати заново глибину. Там є автоматичне регулювання. Також представники сервісної служби показали нам, як правильно працювати та регулювати висівний апарат за допомогою механізмів. Так, ми робимо калібрування, а глибина висіву регулюється автоматично.

Ця найкраща сівалка з усіх, що в нас були. Якщо знову ж таки порівняти з іншою нашою машиною, то варто згадати ще таку проблему як забивання трубопроводу. Зазвичай механізатор бачить це лише тоді, коли заправляє бункер. А в нової сівалки на кожному сошнику є вмонтовані датчики, які контролюють процес. На моніторі система повідомляє про те, що забило насіннєпровід. Окрім того, механізатор знає, який номер сошнику треба перевірити. Із цією сівалкою це сталось в нас лише раз, але такий контроль є великою перевагою. Інші сівалки також мають подібні системи, але вони не працюють так чітко та скурпульозно. А купувати датчики окремо досить дорого. Така функція особливо буде актуальною під час роботи по вологому ґрунту.

Тому керування сівалкою дуже зручне. Разом з тим комфорт експлуатації підвищують закриті підшипники: на них не налипає болото і їх не потрібно буде часто замінювати.

Посівний комплекс HORSCH Pronto перевершив наші очікування. Тепер в міру наших економічних можливостей будемо переходити саме на ці потужні та якісні сівалки.