Точка зору

Сімейна молочна ферма дозволяє підвищити ґатунковість молока

Михайло Корилкевич
ініціатор і головний інвестор проєкту «Сімейні молочні ферми»

Низька якість – одна з головних проблем, чому молокозаводи платять за молоко від населення найнижчу ціну.

Проблема якості молока населення досить важлива для молочного ринку України. Адже з переходом на європейські стандарти, таке молоко, що становить близько 70% від загального обсягу, не відповідатиме новим вимогам. 

Самостійно селяни не можуть покращити якість молока через відсутність грошових ресурсів для закупівлі обладнання та засобів догляду за тваринами. У них залишається вибір: або тримати корів до 2023 року, а далі їх продавати чи здавати на забій, або шукати можливість все ж таки покращити якість молока.

Останнє без сторонньої допомоги малоймовірно. Адже низька вартість молока від населення не сприяє технічному оновленню їхніх господарств, а державних дотацій недостатньо.

Реальним варіантом змінити ситуацію може стати участь селянських господарств у проєктах на кшталт «Сімейні молочні ферми». Так, можна профінансувати реконструкцію корівника, придбання обладнання та якісного поголів’я ВРХ.

Крім цього, фахівці проєкту – ветеринари, зоотехнологи, економісти, бухгалтери тощо – забезпечують повний супровід фермерського господарства.

Така модель бізнесу передбачає трансформацію селянського одноосібного господарства у ферму сімейного типу. Учасники проєкту зобов’язані пройти відбір та здійснити державну реєстрацію бізнесу, і лише тоді отримують необхідне фінансування, підтримку якісними кормами, повний технологічний супровід ферми.

Ці заходи дозволяють підвищити рівень гігієни в корівниках та при збиранні молока, покращити здоров’я поголів’я, вчасно охолоджувати та правильно зберігати молоко. В результаті фермери отримують якісніше молоко, що прямо впливає на підвищення прибутковості господарства – адже молоко вищої якості коштує дорожче. Та й попит молокозаводів на таку сировину стабільний.

Та, незважаючи на нові перспективи, нам доводиться докладати значних зусиль, щоб переконати селян стати учасниками проєкту. Багато хто не довіряє новим технологіям і хоче далі працювати, використовуючи дідівські методи утримання корів. Є й такі, які не вірять в позитивні зміни після трансформації з одноосібного селянського господарства в сімейну молочну ферму.

Проте змінити ставлення селян до проєкту все ж таки вдається. Головне – показати їм реальну картину ведення сімейного молочного бізнесу. Для цього проводяться екскурсії на ферми, що вже діють.  

Праця на молочній фермі важка, але використання бізнес-моделі проєкту «Сімейні молочні ферми» дозволяє полегшити її, а також підвищити прибутковість ферми внаслідок виробництва саме молока кращої ґатунковості. Так, усі учасники проєкту «Сімейні молочні ферми» виробляють молоко першого та вищого ґатунків. А сімейна молочна ферма «Папики» на Волині відома тим, що тут корови дають молоко ґатунку екстра.