Точка зору

Щоб зливи не змивали посіви

Ігор Брагінець
власник ПСП «Альфа-Агро» (Херсонська обл.)

Протягом останніх кількох тижнів соцмережами гуляють фото та відео з різних регіонів України, на яких видно, як зливи змивають родючий шар ґрунту разом із посівами. Видовище не з приємних, та виникає запитання: чому одні поля нагадують гірську річку, а інші, з таким самим рельєфом і кількістю опадів, вбирають вологу, як губка. У більшості випадків відповідь одна – порушена технологія обробітку ґрунту.

Волога просочується вглиб, якщо структура ґрунту правильна і немає ущільнень. За цією вологою вглиб росте і коріння сільгоспкультур, так що вони забезпечені водою навіть у посуху – така фізіологія рослин. Якщо ж ґрунт переущільнений, волога зберігається у верхньому шарі і в посуху максимально швидко випаровується (коріння, відповідно, також лишається у верхньому шарі і такі рослини частіше потерпають від посухи). А під час злив вода стікає з поля разом із ґрунтом.

Якщо над структурою ґрунту слід працювати постійно і це результат роботи не одного року, то принаймні уникнути такої агресивної водної ерозії можна дещо простішим способом.

Коли господарство застосовує класичну технологію, то всі заходи з грунтообробітку (оранка, культивація тощо) слід здійснювати впоперек схилів. Так кожен рядок буде за аналогією маленької дамби слугувати як вологозатримувач. Якщо ж орати згори донизу, на полі утворюються безліч рівчаків, якими вода вільно стікає вниз. І це помилка багатьох фермерів – вони обирають, як з технічної точки зору їм легше орати, культивувати, сіяти тощо,забуваючи про ризик водної ерозії у випадку рясних дощів.

Інший спосіб уникнути цього – переходити на інші системи обробітку (принаймні на схилах) – strip-till або no-till. Якщо грунтообробіток направлений на вологозбереження, то в таких господарствах рослини як правило менше страждають від посухи, а ґрунти – від водної ерозії.

До прикладу можна взяти необроблювані «дикі» пагорби, де росте трава, – із них вода не стікає, тому що там коріння тримає ґрунт. У той же час воно є і провідником води вглиб. За таким же принципом працює no-till. А в разі застосування технології strip-till обробіток слід здійснювати також упоперек схилу. Так у господарства лишається більше шансів, що навіть потужна злива не змиє із поля весь родючий ґрунт.