Точка зору

Що приносить найбільші втрати овочівнику?

Павло Булгаков
міжнародний консультант з овочівництва

Останнім часом збільшилася кількість овочівників на Заході України: від Поділля до Волині. В овочівництво йдуть і дрібні, і середні фермери, і крупні господарства. Вони частіше замовляють навчання технологіям зберігання та супровід овочесховищ. 

Господарства збільшують свої об’єми зберігання: за рахунок перестановки контейнерів, зміни розмірів цих контейнерів, перебудови та добудови сховищ. У супроводжуваних мною господарствах об’єми зберігання збільшилися приблизно на 20%.

Побудували кілька сховищ у Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Деякі фермери не ризикують зберігати овочі довгий час, звозять їх до звичайного ангару. Але й у цьому випадку треба враховувати кількість грамів вологи на кубічний метр зовнішнього повітря та повітря у приміщенні.

Є також вільні овочесховища в Україні, але вони розташовані за 300-400 км від місць вирощування, що робить зберігання овочів у них невигідним.

Кілька фермерів Центральної України скоротили площі під овочами через збитки на зберіганні цибулі. 

Ціна на цибулю минулої осені була на рівні 11-12 грн/кг, до Нового Року впала до 9-10 грн/кг, з лютого по квітень впала ще до 7-8 грн/кг бо було багато низькоякісної цибулі. Із середини квітня по середину травня ціна на цибулю підскочила до 28 грн/кг. Але ті, у кого були добрі сховища та якісна продукція, в червні продавали цибулю по 5 грн/кг. Вони понесли дуже велики витрати на електроенергію, особливо з урахуванням роботи на генераторах, де собівартість електроенергії у 2-3 рази вища за мережеву. Тому ці фермери отримали значні збитки і зменшили площі під овочами чи відмовилися від їх вирощування.

Найбільше втрат у вирощуванні овочів отримують через неправильну організацію збирання та доробки. Капусту, моркву і буряки слід збирати за температури нижчої, ніж 12 градусів. Ці овочі, зібрані за вищої температури не годяться для довгострокового зберігання, якої б гарної якості не були.

Цибуля може мати зелене перо на початку жовтня. Якщо проводити десикацію – продукція не буде довго зберігатися. Якщо збирати пізно – жовту цибулю слід добре сушити у двох діапазонах 28-33°C та 18-21°C. А от сушити при 22-27°C небажано, бо за цієї температури йде найбільший розвиток хвороб. При сушінні треба враховувати подачу повітря. За температури 28-33°C можна зекономити електроенергію, зменшивши подачу до менше, ніж 240 м3 повітря на тонну продукції. А при сушінні за температури 18-21°C краще не давати менше, ніж 240 м3 повітря на тонну продукції.

А для сушіння білої цибулі ще вищі вимоги щодо тиску і подачі повітря.

За умови пізнього збирання цибулі сховище повинне мати додатковий обігрів на період сушіння.

Фермери також мають проблему нестачі робочих рук. Бажають механізувати збирання. Оскільки таке бажання виявляють пізно, то купують те що є на ринку – стару техніку, яка більше травмує продукцію. І тому мають нижчу якість та більше втрат при зберіганні.

На великих підприємствах досить просто вирішують проблему відключень електроенергії. Визначають, скільки камер будуть завантажені продукцією для тривалого зберігання. Виходячи з цих потреб, розраховують потужність генератора і купують потрібну модель.

Ринок овочів дуже важко прогнозувати, бо на ньому грає дуже багато домашніх господарств, дрібних фермерів. Зазвичай овочі під час збирання врожаю дешевшають, але не цього року. Після сезону перевиробництва може бути дефіцит того чи іншого овоча, може бути дефіцит середньостиглих сортів, може бути несприятлива погода. За дуже високих вітчизняних цін може зайти експорт і обвалити ціни нижче собівартості, що особливо болісно для малих фермерів, які можуть не пережити таких ризиків. Тому прогнозувати ціну так складно.

Сторінка Павла Булгакова у Фейсбук https://www.facebook.com/profile.php?id=100024332915504