Точка зору

Саджати по 120 га винограду на рік – це дуже багато

Микола Корнієнко
агроном господарства Рад Сад (Миколаївська область)

Сезон минулий був дуже складним для виноградарів по всій Україні, по-перше, тому що попередній рік був дуже посушливим.

Особливо велика спека стояла, коли йшла закладка врожаю цього року. Опадів практично не було. А взимку були морози до мінус 21. Тому дуже багато лози підмерзло саме тому, що вона не визріла до осені.

Є частина площ, де ми втратили значну кількість врожаю через ці умови, отримавши в районі 30-40 ц/га. Це ділянки, де випало найменше опадів або їх не було взагалі, а територіально у нас площі дуже розкидані.

Хоча, звичайно, завдяки сильним дощам вже цього року, а також технологіям і агротехніці вдалося отримати в цілому нормальний урожай – в районі 100 ц/га, а на окремих ділянках і 160-170 ц/га. Практично на всіх площах показує дуже хорошу врожайність сорт Аліготе та деякі площі Ркацителі.

Велика кількість опадів цього сезону, в тому числі в період цвітіння винограду, позначилася на якості запилення і на інтенсивному розвитку мільдью і оїдіуму. В інші моменти погода не дозволяла навіть заходити у виноградник, щоб провести обробку. Ми вибирали окремі години, щоб обробити ту чи іншу ділянку. В цілому ми з цим завданням впоралися, і втрат врожаю від хвороб в цьому році не було.

В цілому якість нашого винограду нас цілком влаштовує. Інша справа, що ми не все встигаємо зробити, тому що останнім часом дуже інтенсивно садили – бувало, і по 120 га на рік. Це дуже багато для одного сезону. Тому більше уваги приділяли молодим виноградникам. Тепер ми закінчили їхнє формування, і у нас буде більше часу займатися плодоносними рослинами.