Точка зору

Садівники всі сили кинули на збирання врожаю

Валерій Хворостовський
директор ТОВ «Дружба ВМ» (Вінницька обл.)

Найбільшою проблемою садівництва є нестача робочої сили. Ми всі сили кинули на збирання врожаю, і вже зібрали 70%. У першу чергу збираємо сортові яблука, і їх майже не залишилося. Сподіваємося, що до морозів встигнемо.

Наше господарство розташоване у Тульчинського району на Вінничині, орендує 1500 гектарів землі. З них 600 гектарів — багаторічні насадження, в-основному яблуні. Груші  займають 12 гектарів, ще 15 — черешні. Під ягідні культури: жимолость, полуницю, малину, смородину, аґрус, ожину, лохину відведено 25 гектарів.

Урожайність яблук цього року різна. У старих садах — до 20 т/га, на клубних сортах Луна, Сіріус, Оріон, Розелла та Ред Топаз, що посадили минулого року, — по 11 т/га. 

На п’ятирічних насадженнях сортів Голден Ред, Джонаголд, Лігол, Чемпіон маємо до 35 т/га, більше, ніж торік бо дерева підросли. У 10-12 річних садах — до 30 т/га, майже удвічі менше, ніж у минулому році. Скоріше всього, торік було дуже сильне навантаження врожаєм. Цього року дерева відпочивали.

Цього року є сенс збирати яблука навіть зі старих садів. Торік у деяких таких садах яблука не збирали.

Дрібні, нестандартної форми плоди здаємо як сировину на сік на заводи «Аграна Фрут», «ТБ Фрут» та «Сандора» по 4 грн/кг. Нам на поточні витрати поки що вистачає. 

Сортовими яблуками поки що не торгуємо. Всі сили кинули на збирання. Для того, щоб продавати, треба задіювати 20 чоловік на сортуванні та пакуванні. А такого ми дозволити собі не можемо.

Найгостріша проблема — нестача робочої сили. На період збирання врожаю нам  потрібно чоловік 400, а реально знайти можемо близько 300. Навіть при адекватній зарплаті з польською люди не погоджуються працювати з тією віддачею, як у Польщі.

Для зберігання маємо сховище на 4 тис. тонн. Ще в одному сховищі, яке планували ввести в експлуатацію цього року, так і не завершили монтаж обладнання. Минулий рік із його низькими цінами нас сильно підкосив.

До 2014-го ми орієнтувалися переважно на внутрішній ринок та Росію. Тепер постачаємо продукцію тільки в українські супермаркети. У найближчі роки експорт не плануємо, бо не маємо сортів, які потребує той ринок. Трейдери питають Гала, Ред Чіф. Голден Делішез теж затребуване на міжнародному ринку, але його у нас мало. Хоча ці яблука цього року мають гарну якість.

Поки посадимо ті сорти, на які сьогодні є попит за кордоном, там зміниться мода. І це не значить, що нові яблука будуть кращими. Просто іншими.