Точка зору

Ринок картоплі: тверезий розрахунок в умовах невизначеності

Ігор Чечітко
директор HZPC Ukraine

Настрої виробників картоплі на початок сезону можна охарактеризувати одним словом – невизначеність. 

Ринок картоплі та попит на неї істотно скоротилися, і це зрозуміло. З іншого боку, домогосподарства населення в минулому сезоні також збільшили власні площі під картоплею. 

Все це разом зі сприятливими, для вирощування картоплі, погодними умовами зумовило доволі високий валовий збір. Хоча сам сезон збирання картоплі 2022 року був надзвичайно складним через осінні затяжні дощі. На жаль, умови збирання вплинули на якість картоплі. Гнилі, травмування бульб, грудки землі, бруд – далеко не всі проблеми врожаю минулого року. Значна кількість картоплі була ризиковою, тож фермери намагалися її реалізувати якнайшвидше, що теж сприяло падінню ціни.

Утім, ми всі розуміємо, що маємо призвичаїтися до роботи в умовах невизначеності. Як виробники картоплі, так і насіннєві компанії змушені об’єктивно оцінювати ситуацію та аналізувати ризики. З урахуванням ситуації, наша компанія HZPC Ukraine зменшила площі репродукування картоплі в Україні. В цілому, відмічаються тенденції до зменшення попиту на дуже ранні сорти та сорти з білим м’якушем, оскільки Херсонщина була найбільшим ринком для надранньої картоплі, а Східна Україна формувала попит на картоплю з білим м’якушем. Істотно зменшився ринок картоплі на переробку. Фабрика Pepsico не працює. Інші переробні підприємства зменшили власні потужності.

Більшість аграріїв є реалістами, тож у цілому є тенденція до зменшення площі під картоплею. Водночас, ряд виробників Чернігівщини, які не мали можливості посадити картоплю в 2022 році після деокупації, цього сезону планують її вирощувати.

Попит на насіння картоплі є, але він не той, що був до 2022 року. У попередні роки щонайменше половину імпортованої насіннєвої картоплі становили сорти для переробки, тобто картопля на чіпси, фрі та крохмаль. Наразі суто крохмальні сорти практично не завозяться. Фрішні та чипсові сорти суттєво зменшили свій обсяг в загальній частці імпорту. Відповідно, більша частина насіннєвого матеріалу, що завозиться – це саме столові сорти. Виробники картоплі, наразі, обирають адаптивно стійкі сорти, які забезпечують гарний урожай за складних погодних умов. Із сортів нашої селекції це, насамперед, Коломба, Лусінда, Сіфра.

Насіння картоплі, яке зберігається в Україні, станом на зараз у доволі непоганому стані. Регулярні відключення електроенергії почалися, коли в переважній більшості господарств картоплю вже було закладено у сховища, і вона вийшла на основний режим зберігання. За такого режиму системи охолодження чи вентиляції у сховищах працюють періодично. Небезпечним же є повне відключення електроенергії на тривалий час, протягом кількох днів або навіть тижнів. Нерівномірність подачі електроенергії є найбільш ризиковою для сортів із коротким періодом спокою, переважно для ранніх чи надранніх, оскільки коливання температури зберігання можуть спричинити передчасне пробудження бульб, вихід їх зі стану спокою та подальше проростання. У цілому ж більшість проблем зберігання бульб минулорічного врожаю спричинені здебільшого складними умовами збирання внаслідок тривалих і заливних дощів.

У підсумку: насіння картоплі на ринку є, фермери готуються розпочати сезон, тож будемо зберігати оптимізм і працювати в умовах які склалися.