Точка зору

Різноманіття культур – ідеальний варіант для малого агробізнесу

Ольга Василенко
фермерка, Чернігівська обл.

Ми з чоловіком Олександром обробляємо лише 24 га, але в нашій сівозміні – понад десять овочевих та ягідних культур. Таке сортове різноманіття для нас – не примха, а реальна можливість вижити невеликому фермерському господарству в умовах нестабільного аграрного ринку. Коли п’ять років тому в нас вимерзло 90% плантації суниць, ми ухвалили рішення паралельно з ягодами вирощувати овочі, щоб зменшити ризики.

Овочевий і ягідний ринки доволі нестабільні. Якщо ціна в сезон на 2–3 культури значно падає, то ми перекриваємо збитки за рахунок інших культур, на які закупівельна ціна гарна. Наприклад, торік була вкрай низька закупівельна ціна на цибулю і моркву. Моркву ми частково навіть не стали збирати й просто заорали частину коренеплодів. Витрати на збирання й доставку не покривалися ціною, яку пропонували гуртовики. При цьому були непогані ціни на томати й перець.

Під томатами у нас приблизно 2 га. Вирощуємо ранньостиглі сорти, оскільки пізні в нас не встигають визрівати.

Солодкий перець теж вирощуємо ранньостиглий. Попри високу собівартість і невисоку закупівельну ціну (8–10 грн/кг), ця культура доволі рентабельна. Конкуруємо з південним перцем за рахунок високої якості продукції, бо наш перець свіжий, прямо з поля, і значно менших витрат на перевезення овочів до ринку збуту.

Минулого року під морквою у нас було трохи більше гектара, але в цьому році площі зменшимо. Збираємо моркву вручну, через це маємо високу собівартість продукції. Ми не можемо конкурувати з південними господарствами, які вирощують моркву на великих площах та збирають її комбайнами. На сьогодні ця культура для нас збиткова.

На цибулю у 2020 році закупівельна ціна становила 2 грн/кг, але все одно від цієї культури відмовлятися не будемо, хоча площі  плануємо зменшити.

Огірки ми не вирощуємо. Були спроби зайнятися цією культурою, але вони не увінчалися успіхом. За нашими спостереженнями, сьогодні тепличні огірки значно потіснили ґрунтові. Тепличні — чисті, без цяток, не підсмажені сонечком, однакові за розмірами, не зіпсовані шкідниками. При вирощуванні на ґрунті витримати всі ці параметри практично неможливо. Та й збирання в теплиці організувати легше. Але для того, щоб побудувати сучасну, добре оснащену теплицю, потрібні значні фінансові вкладення, а таких коштів у нас поки немає.

Зазначу, що невеликим фермерським господарствам, на кшталт нашого, складно розвиватися і розширювати асортимент продукції через відсутність вільної землі. На сьогодні орендувати землю у пайовиків практично неможливо, вся вона в довгостроковій оренді в агрохолдингів, викупити землю дрібному фермеру теж практично нереально. І це стримує розвиток дрібного та середнього аграрного бізнесу.

Ми намагаємося садити стільки овочів, щоб можна було відразу їх реалізувати. Свою продукцію частково продаємо гуртовим покупцям, а частково самі реалізуємо на ринках Чернігова та Києва. Багато покупців нас знають, їм подобається наш асортимент, тож ми завойовуємо своїх клієнтів розмаїттям і високою якістю товару.