Точка зору

Ріпак: вибагливий, але прибутковий

Тарас Корнієнко
заступник головного агронома агрогрупи «Агрейн»

Ріпак – досить вибаглива у вирощуванні культура. Принаймні вибагливіша, ніж, наприклад, зернові. Особливу увагу слід приділяти системі сівби ріпаку, адже через надто дрібне насіння його дуже важко висіяти якісно. Проте саме точний рівномірний висів важливий для майбутньої врожайності.

Найважче в технології вирощування ріпаку – отримати сходи. Головні чинники, що впливають на отримання сходів – наявність вологи і якісно підготовлений ґрунт. Відтак, сівбу слід починати з підготовки оптимального посівного ложа. Варто уникати погано подрібнених пожнивних решток, та й саме посівне ложе повинно мати не надто грубу чи надто дрібну фракцію ґрунту.

Ще одна надважлива вимога – рівномірність розподілення насіння у ґрунті. Зазвичай саме із рівномірністю виникають труднощі через дуже дрібне насіння.

Оптимальна глибина висіву залежить також від наявності вологи й особливо від типу ґрунту, та може коливатися від 1-2 см і до 2,5-3 см. За недостатньої кількості вологи глибину збільшують. Утім, тут важливо розуміти, що чим глибше висіяти насіння, то більше сили необхідно буде для рослини, аби прорости.

Ми сіємо ріпак сівалками Horsch Pronto 6 DC із міжряддям 15 см на глибину 1,5-3 см, залежно від вологості ґрунту на момент сівби. Якщо у верхніх шарах волога є, то сіємо на 2 см, щоб ріпак швидше зійшов і сходи були дружними. Якщо вологи менше, то закладаємо насіння не глибше 4 см, щоб зберегти вологу для сходів.

Норми висіву можуть коливатися, залежно від умов та строків сівби. На початку посівної сіємо нормою 400 тис. насінин на гектар. Якщо посівна затягується через погодні умови, то надалі норми висіву збільшуємо до 500 тис. насінин на гектар. Тобто фактично дотримуємося стандартних норм висіву для гібридів ріпаку.

І все ж, попри складність і затратність вирощування, ріпак є прибутковою культурою, особливо в нинішніх умовах, коли вартість однієї тонни олійних культур вища, а вартість логістики в перерахунку на тонну – нижча, як порівняти, наприклад, із пшеницею чи кукурудзою. Саме тому багато сільгосппідприємств збільшили площі посівів озимого ріпаку під урожай 2023 року. Це зумовлено також і тим, що умови для його сівби були сприятливі.

Дуже часто оптимальні строки сівби ріпаку припадають на посуху, тому виконати план не вдається. А цього разу вологи було достатньо, так що ми засіяли ріпаком 7,5 тис. га, що на 10% більше, ніж торік.

Стан посівів наразі добрий, вологи вистачає, фунгіцидні й інсектицидні обробки всі здійснили вчасно. Ріпак сформував міцну кореневу систему та потужний листковий апарат, тож маємо надію на добрий урожай.