Точка зору

Рік незапланованих рішень

Євгеній Канарейкін
голова СФГ «Істок» (Київська обл.)

Цього воєнного року багато рішень аграріям доводилося приймати спонтанно, підлаштовуючись під ситуацію. Це стосується багатьох елементів технології, від підживлення й захисту культур до строків сівби та збирання. Так, цьогоріч через дощовий вересень ми не досіяли 25% площ, відведених під озимий клин, бо не встигли зібрати попередник – кукурудзу. Тож на цих площах навесні плануємо посіяти ярі культури. Швидше за все, це буде соя.

Оскільки сівба озимих затягнулася, то й стан посівів наразі відрізняється, залежно від строків сівби. Перші посіви, які ми встигли висіяти в оптимальні строки, нині перебувають у доброму стані. Ми підживили їх азотом і внесли біостимулятори у фазі «початок кущіння». Утім, 30% площ було засіяно дуже пізно – деякі поля пшениці досівали аж 8 листопада. Такі рослини ми не підживлювали. Вони увійшли в зиму у фазі шильця і все, що їм нині потрібно – це волога і плюсові температури. Це те, що ми в принципі нині й маємо: вологи для озимих достатньо, а температура повітря плюсова і при цьому недостатня для відновлення вегетації рослин. В цілому умови для озимих сприятливі, хоча, звісно, урожай буде залежати від подальших погодних умов.

Наприклад, поля, які торік ми засіяли пшеницею найпізніше (27-28 жовтня), дали цього року найкращий урожай, бо рослини цвіли, коли вже спала червнева спека. А в ранніх посівів пшениці фаза завершення цвітіння й наливу зерна припала на найбільшу спеку. Тут не вгадаєш, тож найкраще – розподіляти ризики.

Загрози розвитку хвороб чи шкідників на посівах наразі не спостерагаю. А щодо мишоподібних гризунів, дотримуюся головного принципу no-till – не втручатися в природні процеси на полі. Якщо гризуни і є, на них у нашому регіоні достатньо природних ворогів – лисиць, оскільки довкола багато лісів. Тож за весь час після переходу на no-till жодного разу не довелося штучно контролювати чисельність цих шкідників на полях.

Із нагального на сьогодні – дозбирати кукурудзу, частина якої досі лишається в полі. Спочатку збиранню заважали затяжні дощі, а нині – нестабільна робота зерносушарок через відключення світла. Коли ж дозбираємо, будемо планувати й весняні польові роботи.

Зазвичай у грудні ми вже закуповуємо весь обсяг насіння і моніторимо ринок ЗЗР та добрив, плануємо закупівлі, щось контрактуємо. Але не цього року. Наразі без критичної потреби навіть не продаємо збіжжя, адже в нашому регіоні ціна на нього надто низька, а поки довезеш десь далі, логістика «з’їсть» увесь дохід. Тому складно планувати щось наперед, більшість рішень приймаються сьогодні на сьогодні.

А ось щодо структури посівних площ наразі вже можу сказати, що істотних змін вносити не планую, оскільки сівозміна має дуже велике значення для no-till. Тут економічний чинник не головний, як-от: посію більше ріпаку, бо сьогодні він в ціні. За no-till сівозміна – невід’ємна складова технології, тож зміни можливі в межах усього кількох десятків гектарів, та й то через якісь незаплановані обставини.