Точка зору

Причини подорожчання овочів

Михайло Білий
директор ТОВ «Агрофірма «Евріка», Одеська область

Високі ціни на овочі цього року з одного боку радують виробників, а з іншого — насторожують. Адже при подальшому подорожчанні загострюється конкуренція з експортом та є ймовірність зменшення обсягу продажів.

Ціни піднялися через кілька причин. Одна з них — це неврожай. Погода цієї весни та влітку й справді була з ненайкращих. 

Інша причина — фермери скоротили посівні площі під овочами. Адже зросла собівартість вирощування: зросла вартість води для зрошення, подорожчали добрива, засоби захисту рослин. Але найбільш вагомий фактор — значний дефіцит робочої сили. На заробітки В Польщу, Чехію, Німеччину  поїхали найбільш відповідальні та працелюбні робітники. Підняти їм зарплату до європейського рівня ми не можемо, бо наша продукція коштує дешевше, ніж у Європі. Цього року так склалося, що побував у трьох країнах. Там фотографував ціни на овочі в супермаркетах. Нижче, ніж 1,5 євро за кілограм цін немає ні на які овочі. 

Наша агрофірма цього року мала помідори. Ціни на них були високі, але ми не могли їх збирати на свіжий ринок, бо просто не було людей.

Не сприяли фермерам і драконівські штрафи за порушення при працевлаштуванні сезонних працівників. 

Тому чимало фермерів зайнялися вирощуванням соняшнику або кукурудзи замість овочів. Вирощування цих культур високомеханізоване і не потребує стільки ручної праці. На три тисячі гектарів потрібно 5-8 трактористів, яким реально дати нормальну заробітну плату. А на 200 гектарів овочів треба 300-400 людей. За такої кількості людей можуть виникати конфлікти, непорозуміння, за які фермер має нести відповідальність.

Тому й багато фермерів, махнули рукою на овочівництво. Посіяли зернові, зібрали, здали, забули.

Маємо таку ситуацію, що долар дешевшає, а капуста — дорожчає. Споживачі не розуміють причину.

У подальшому ціни на овочі зростуть майже до рівня Польщі. Поступово збільшаться зарплати. Коли вони досягнуть 70% рівня Польщі, стабілізується ситуація з трудовою міграцією. На заробітки, звичайно, поїдуть романтики, любителі пригод. Але більшість залишиться працювати в Україні.

Тут би зайнятості та росту зарплат мала посприяти й держава. Наприклад, не так сильно піднімати ціну на воду, залишити спеціальний режим сплати ПДВ, здешевити кредити, щоб умови були як у фермерів у сусідніх державах.