Точка зору

Промислове перероблення молока: як збільшити обсяги

Леонід Тулуш
завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Інституту аграрної економіки

Протягом 2019-2023 років рівень промислового перероблення молока в Україні, за даними Держстату, був нижчим за 40%. Зокрема, в 2022 році ‒ лише 36%, що стало найнижчим показником за всю історію незалежної України.

Натомість у країнах ЄС, за даними Eurostat, відповідний показник у середньому сягає 97%. А в Німеччині, Франції, Нідерландах, Ірландії, Данії, Бельгії, Італії, Іспанії ‒ майже 100%-й рівень надходження молока на промислове переробленняя. Це означає, що етап промислового перероблення в цих країнах обов’язковий за формування ланцюга постачання молочної продукції до споживача.

Дещо нижчий цей показник у Литві, Польщі, Австрії, Угорщині, проте все одно перевищує 80%, а в Польщі останніми роками наближається до 85%, у Литві ‒ до 90%. Навіть у Болгарії, яка не може похвалитися розвиненою молочною промисловістю, рівень промперероблення молока за останні п’ять років суттєво зріс ‒ до 90%. У Туреччині за цей же період частка промперероблення молока підвищилася з 46% до 52%.

Низька частка промислового перероблення молока в України зумовлена специфікою структури його виробництва: високою часткою господарств населення, яких не можна класифікувати як повноцінних операторів ринку.

Так, у середині 2000-х років частка господарств населення в загальних обсягах виробництва молока перевищувала 80%, при цьому загальний рівень надходження молока на промислове перероблення був близько 50%.

Наприкінці 2010-х років частка господарств населення у загальних обсягах виробництва молока скоротилася до 73%, при цьому загальний рівень надходження молока на промислове перероблення ‒ до 42%.

Тобто існує не лише чинник частки обсягів виробництва молока господарствами населення, а й інші, зокрема особливості організації процесу постачання молока-сировини на молокопереробні підприємства й державного сприяння розвитку офіційного молокоперероблення.

Очевидно, що насправді Україні притаманний значно вищий рівень молокоперероблення, ніж той, що декларується офіційною статистикою. Адже значні обсяги молока переробляють суб’єкти, які не пройшли належну господарську (підприємницьку) реєстрацію й не мають статусу повноцінного оператора ринку молокопродуктів, а також ті, що хоч і мають відповідні статуси, проте активно використовують «сірі» схеми, не декларуючи їх у повному обсязі органам, що контролюють підприємницьку діяльність, і Держстату.

З огляду на це нині важливим питанням розвитку молочної галузі України є збільшення офіційного перероблення молока-сировини, тобто декларування всіма операторами обсягів своєї діяльності перед органами державного контролю та статистики. Це дозволить сформувати об’єктивну інформаційну базу обсягів молокоперероблення й виробництва молокопродуктів для визначення фактичного рівня продовольчої безпеки за цим видом продукції.