Точка зору

Про стресостійкість кукурудзи треба дбати заздалегідь

Юрій Лисак
головний агроном ГК «Агро-Регіон» (Київська, Чернігівська, Житомирська області)

Сівба кукурудзи в нашій компанії в цілому пройшла за планом в оптимальні строки. Як і планували, засіяли нею близько 40% площ. Якраз від старту посівної і до закінчення оптимальних термінів сівби три тижні не було опадів, тож погода сприяла польовим роботам. Щоправда, через часті й тривалі тривоги, коли не працює навігація, довелося збільшувати швидкість сівби і таким чином підвищувати добову продуктивність. Але завдяки злагодженій роботі команди вдалося відсіятися у максимально стислі строки.

З 2019 року ми робимо моніторинг запасів продуктивної вологи по контрольних точках. Відповідно до цих даних корегуємо норми висіву кукурудзи і застосовуємо диференційований висів. Цього року запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту на момент сівби були на середньому рівні – від 120 до 140 мм. Була волога і у верхньому шарі ґрунту, а потім у травні після сівби також пішли дощі, тож ми отримали гарні дружні сходи кукурудзи. Подекуди пройшли зливові дощі і утворили кірку на поверхні ґрунту, але нічого критичного в цьому немає.

Через похолодання і весняні приморозки найбільше постраждав ріпак, тож по цій культурі рекордних урожаїв цього року не очікуємо. Озима пшениця деяких сортів іноземної селекції також стресувала через різкі перепади температур, але зараз завдяки рясним опадам рослини відновлюються. Щодо кукурудзи – вона також отримала незначний стрес, листя пожовтіло, але з підвищенням температури повітря й опадами її стан покращується на очах. Антистресанти не застосовуємо і загалом я не вірю в їхню «магічну» дію. Переконаний, що оптимальне живлення, правильна сівба, якісні гібриди і в цілому дотримання технології забезпечують рослинам достатню стресостійкість, так що шкода від несприятливих погодних умов буде мінімальна.

Нині для кукурудзи та соняшнику настав гербокритичний період, тому всі зусилля мають бути спрямовані на боротьбу з бур’янами. Дощі, які нині йдуть щодня, з одного боку позитивно впливають на сільгоспкультури, а з іншого – сприяють розвитку бур’янів і не дають змогу вчасно зайти в поле з обробками, тому намагаємося ловити кожне погоже «вікно», щоб внести гербіциди. Утім, ситуація контрольована, адже завжди на 100% посівів кукурудзи застосусовуємо ґрунтові гербіциди, які непогано працюють. А вже подальші обробки – для того, щоб поля були абсолютно чисті. Найбільш шкодочинні бур’яни в наших регіонах господарювання – це лобода, щириця, також подекуди на кукурудзі в Чернігівській області трапляється ваточник сирійський. 

Щодо шкідників і хвороб – поки що масового їх розвитку немає, адже було холодно. Але з підвищенням температури повітря треба регулярно здійснювати моніторинг посівів. У будь-якому разі профілактичні обробки намагаємося не пропускати. А ось стратегію підживлення кукурудзи переглянули – всі добрива вносимо диференційовано за результатами аналізів ґрунту або восени, або під час сівби. Це може бути за потреби амофос і калій хлористий, з осені – безводний аміак, а в передпосівну культивацію – карбамід, і де потрібно – стартові добрива.  

Також були незначні корективи у підборі гібридів кукурудзи – нині обраємо більш посухостійкі, а діапазон ФАО у нас – від 260 до 380, залежно від ґрунтово-кліматичних умов регіону.

В цілому майбутній урожай кукурудзи цього року прогнозуємо зі стриманим оптимізмом, адже нині ситуація непогана, але критичні періоди розвитку культури ще попереду.