Точка зору

Про досвід запобігання теплового стресу у птиці

Андрій Шевченко
головний лікар ветеринарної медицини птахокомплексу «Губин»

У літній період ми зменшуємо шар підстилки: якщо це солома – до 5 см, якщо соняшникове лушпиння або стружка – до 2 см.

Перед настанням спекотної погоди викошується територія навколо пташників.

Під час санації інженер-енергетик перевіряє технічний стан системи вентиляції, герметичність приміщення. Для цього він закриває всі припливні клапани та вмикає тунельну вентиляцію.

При цьому розрідження в пташнику повинна піднятися до 50 Па. Мінімальна величина для нормального охолодження – 30 Па. Якщо цей показник менше, у пташнику є багато щілин, через які потраплятиме гаряче повітря, що знижує ефективність вентиляції.

Також перевіряється робота тунельних вентиляторів: робиться тест на герметичність, але з кожним вентилятором окремо. Якщо показники розрідження вентиляторів суттєво відрізнятимуться, необхідно встановити причину цього.

Також у нас на підприємстві затверджена медикаментозна інструкція з профілактики теплового стресу птиці. Її суть полягає в тому, що за зростання температури понад 27 ℃ для курчат-бройлерів віком більше 30 днів проводиться медикаментозне оброблення жарознижувальними препаратами із діючою речовиною ацетилсаліцилова кислота. Ми використовуємо такі препарати як АСК-70 і термонорм.

За збільшення температури в пташнику до 30 ℃, ознак задишки у птиці, збільшеного відходу птиці з ознаками серцево-судинної недостатності проводимо випоювання ацетилсаліцилової кислоти з додавання до неї препарату препарату аерофорте, до складу якого входять ефірні олії евкаліпту, перцевої м’яти, ментол.

Випоювання за такою схемою використовуємо у самий пік спеки – з 11:00 до 18:00. Ветлікар розраховує кількість води, яку споживає птиця у цей проміжок часу, згідно з превентивною програмою або показниками лічильника і проводить медикаментозне оброблення.

Спочатку необхідно препарати з ацетилсаліциловою кислотою розчинити у половині дози води, дочекатися припинення шумоутворення і долити необхідну кількість до утворення маточного розчину. Треба слідкувати за випоюванням, і перемішувати маточний розчин щогодини, щоб він не розшарувався.

Оператори постійно обходять пташники, повільно піднімають птицю і слідкують за тиском води у лініях напування. За зниження тиску або коли вода не доходить до кінцевиків ліній напування, проводять промивання ліній, відкривають редуктори і зливають, доки не піде чиста холодна вода.

Вакцинації для зменшення стресу переносяться на ранковий період, щоб завершити всі оброблення до 11:00.