Точка зору

Послуги з сушіння підвищаться у 2-3 рази

Вячеслав Тимчук
директор елеватора «Переробник» групи компаній «ЕПІЦЕНТР АГРО»

В Україні немає жодного сільгосппідприємства, яке б не відчуло наслідки повномасштабної війни, розв’язаної проти нас росією. Зокрема, через блокаду морських портів та відсутність коридорів залишки на нашому підприємстві становлять 72% при місткості елеватора у 105 тис. тонн. В основному це пшениця й кукурудза минулого врожаю.

Наші трейдери займалися розробкою логістичних маршрутів в умовах блокування морських портів Чорноморького узбережжя. Загалом до утворення «зернового коридору» використовувався румунський напрямок: елеватори нашого холдінгу, які розташовані ближче до кордонів й у яких дешевша логістика, розвантажувались першочергово.  Коли ж було досягнуто зернової угоди, нам вдалось вивезти невеликі обсяги до портів чорноморського узбережжя по старих контрактах.

Цього року ми не проводили реконструкцію елеватора, але з метою розв’язання питання браку елеваторних потужностей привели до ладу диверсифіковані склади підлогового зберігання, які розташовано по усій території господарства, відновивши там, де це було потрібно підлоги та покрівлі. Це дає нам змогу використовувати склади підлогового зберігання. Також закупили у вітчизняного виробника сівобеги – в цьому році маємо закласти близько 70 тис. тонн збіжжя у 400 рукавів.  

Через брак ємностей давальницьке зерно плануємо брати виключно на послуги із сушіння без довгострокового зберігання.

Ціна на послуги сушіння наразі ще не сформована, адже невідомо, якою буде вартість газу для підприємств. Наразі ціни на газ в Європі досягли рекордних позначок у 3500 доларів за тисячу кубометрів. Враховуючи те, що ціни на блакитне паливо було заморожено виключно для населення, його вартість для промислових підприємств у сезон активного сушіння буде набагато вищою, ніж минулого року. Відповідно послуги з сушіння зерна підвищаться у 2-3 рази.