Точка зору

Подолати течію камеді на персику та нектарині допоможуть прості речі

Олександр Дядюра
персиковод, Кривий Ріг

Течія камеді персикових дерев або (гоммоз) — це виділення густої жовтувато-коричневої рідини на стовбурах і гілках дерев. Основні причини хвороби:

  • механічні пошкодження стовбурів і гілок;
  • перевантаження дерев плодами та деревиною, тобто погане обрізування;
  • ураження персикових дерев східною плодожеркою, грибом і вірусами;
  • підмерзання, сонячні опіки та морозобоїни;
  • надлишок у ґрунті азоту й вологи;
  • зростання дерев на кислих і важких ґрунтах.

Кращий час лікування від течії камеді, а також інших ран на деревах, — рання весна, коли рани швидше затягуються внаслідок посиленого поділу камбіального шару. Є три методи лікування.

1. Виділену камедь прибирають гострим ножем або скребком до живої тканини, а також частково прибирають і живу тканину навколо рани. На живій корі та деревині потрібно зробити нарізи паралельно рані, що сприяє кращому зрощенню і загоєнню. Потім її потрібно продезінфікувати 1%-м розчином мідного купоросу. Після цього рана повинна просохнути. Потім замазуємо її сумішшю коров’яку з глиною 1 : 1, тобто в рівних частинах. Бажано в воду для розчинення глини та коров’яку додати гетероауксин або травневий бджолиний мед. Одна столова ложка меду на 8–10 л води. Суміш треба робити не дуже рідку, щоб вона не стікала. Після закладення цією сумішшю обов’язково робимо обв’язування рани. Для цього використовують матеріал із бавовни або ж мішковину, можна медичний бинт, але тільки не плівку.

2. Продезінфіковані 1%-м мідним купоросом рани натираємо соком і листям щавлю в кілька підходів з інтервалом у 10–15 хв. Замість глини з коров’яком рани замазуємо дрібною кашкою, приготовленою з щавлю з подальшим їх обмотуванням тканиною. Через деякий час пов’язки знімаємо та оглядаємо рани. За потреби процедури повторити.

3. Зчищаємо камедь, частково зачіпаючи кору, обробляємо ці місця заздалегідь приготованим складом: нігрол (700 г), вапно гашене (150 г), деревна зола (200 г), просіяна глина. Глину додаємо так, щоб замазка була рідкою, але не стікала по стовбуру або гілках на зразок густої сметани. Результат після такого лікування дуже ефективний. Персики в моєму саду відмінно почувають себе і добре плодоносять. Вік окремих дерев — 26 років. Під час лікування дерев таким рецептом усі рани швидко затягуються, а нижче або вище залікованих ран ростуть нові потужні гілки.