Точка зору

Перспективи експорту соняшникової олії у новому сезоні

Максим Харченко
аналітик ринку логістики УкрАгроКонсалт

Стабільна робота глибоководних портів Великої Одеси та функціонування морського коридору дозволить Україні в майбутньому сезоні відправляти олію на більшу дистанцію в країни Азії. При цьому загальні об’єми експорту скоротяться.

Середньомісячний експорт олії поступово зростає. У минулому 2022/23 МР Україна відправляла на експорт в середньому по 470 тис. тонн на місяць, тоді як в поточному сезоні середньомісячні темпи експорту становлять вже 550 тис. тонн. 2023/24МР відрізнявся від попереднього року акселерацією експорту у другій половині сезону. Місячний рекорд цього сезону був зафіксований у грудні 2023 року і він виявився всього на 11% нижчим за історичний рекорд листопада 2020 року. 

Експорт соняшникової олії суходолом продовжував користуватися попитом впродовж 23/24 МР і становив від 22 до 31% від загального експорту. Висока вартість соняшникової олії у порівнянні з зерном дозволяє активніше залучати залізницю та автотранспорт у експортних шляхах.

Варто відзначити, що загальна частка морським транспортом залишилася на тому ж рівні, що і у минулому сезоні, але тепер більше соняшникової олії йде саме через порти Одеського регіону. Варто нагадати, що до повномасштабного вторгнення половина соняшникової олії експортувалась через термінали поблизу Миколаєва, які понад 2 роки залишаються заблокованими .

Якщо детальніше поглянути на морський експорт, то тут чітко прослідковується тренд на збільшення відвантажень саме у другий половині сезону, що було зумовлено більш активною роботою нового морського коридору.

Впродовж 23/24 МР експорт соняшникової олії морським транспортом ділиться навпіл між портами Дунайського регіону та портами Великої Одеси. Порти на Одещині навесні частіше ставали цілями для атаки з боку рф. Зокрема, у квітні постраждав один із крупних терміналів порту Південний, що призвело до падіння у травні експорту соняшникової олії через цей порт на 40%.

Що стосується географії експорту в 2023/24 МР, то основними напрямками залишалися країни Європи. Так, в топ-5 країн ввійшли Румунія, де олія перевантажувалася в більші судна і відправлялась далі. Також до переліку найбільших покупців української олії увійшли Іспанія, Італія,Туреччина та Індія.   

Більша частина олії з портів Дунайського регіону йде саме в Румунію та Туреччину, а термінали портів Великої Одеси задіяні під експорт на далекі напрямки. Ще один тренд цього сезону – зменшення частки Китаю та Індії у загальній структурі експорту.

За прогнозами УкрАгроКонсалт, у сезоні 2024/25 виробництво соняшникової олії дещо знизиться, відповідно, її експорт буде на 3% нижчим у порівнянні з 2023/24МР.