Точка зору

Перше оброблення інсектицидами роблю відразу після цвітіння персиків

Олександр Дядюра
персиковод, м. Кривий Ріг Дніпропетровської обл

Продовжую приклади з власного досвіду вирощування персику та нектарину. На цей раз мова піде про боротьбу зі шкідниками — східною плодожеркою, листовійкою, попелицею різних видів і кліщами.

За допомогою феромонних пасток у саду можна визначити, коли треба обробляти сад інсектицидами від східної плодожерки. А якщо немає пасток, їх можна замінити невеликими коритцями або іншою тарою, в яку заливають квас або патоку, можна просто солодку воду з додаванням в неї персикового варення або соку для запаху. Метелики охоче відвідують ці місця.

Оброблення інсектицидами спрямовані на знищення гусениць до потрапляння їх у плоди та молоді пагони. У зоні розвитку одного покоління можна обмежитися одним обробленням, і лише за високої чисельності доцільне повторне оброблення. У боротьбі зі східною плодожеркою оброблення інсектицидами проводять проти кожного покоління. За масового її розвитку і виявлення гусениць у пагонах в кінці літа обприскування інсектицидами проводять після збору врожаю в кінці літа.

Перше оброблення інсектицидами роблять відразу після цвітіння персиків, краще в баковій суміші з фунгіцидами, одним обробленням, вбиваючи двох зайців. Фунгіциди знищують спори грибів, а інсектициди працюють проти сисних і гризунів. Через 8–10 днів оброблення повторити. Бажано чергувати як інсектициди, так і фунгіциди. Я свій сад обробляю два рази на місяць біопрепаратами Гаупсином і Триходерміном, попри те, чи є на деревах шкідники та хвороби чи ні.

Навесні та на початку літа на всій території України випало багато опадів. Це створило сприятливі умови для розвитку попелиці на персикових деревах. Плодові дерева пошкоджуються більш ніж тридцятьма видами попелиці. Вона активна протягом всієї вегетації, пошкоджуючи молоді пагони та листя, які згортаються, а потім всихають, висмоктує сік з кори, штамбів і гілок. Дерева, уражені цим шкідником, погано переносять зими, відстають у рості та швидко пропадають.

У разі виявлення попелиці на плодових деревах потрібно терміново вирізати та спалити вогнища з попелиць. Своєчасно прибираємо прикореневу поросль, а також молоді жирові пагони, на яких поселяються окремі види попелиць.

Ефективність знищення попелиці досягається обробленням ураженого вогнища і всієї крони дерева інсектицидами від сисних і гризучих, а особливо, обробленням ураженого листя з нижньої сторони. Цим обробленням знищуємо не тільки тлю, а й інших шкідників плодових дерев. У разі, якщо після оброблення пройде дощ, то обприскування потрібно проводити в суху погоду.

Для боротьби зі східною плодожеркою та іншими шкідниками рекомендую такі інсектициди: Золон, Децис, Актеллік, Дурсбан,Нурел-Д, Люфокс, Бі-58, карате, Актара, Конфідор. Нині є безліч препаратів, я ж зазначаю ті продукти, які перевірив у саду. Сам я віддаю перевагу біопрепаратам. Крім того, хочу ще раз наголосити на тому, що оброблення препаратами слід проводити завчасно, обов’язково здійснювати профілактику, а також не забувати звертати увагу на строк придатності препаратів.