Овочі-Ягоди-Сад

Виклики сезону та підготовка саду до зими

Виклики сезону та підготовка саду до зими

Закінчується вегетаційний сезон 2019 року. Чим він запам’ятався? Насамперед ранньою і затяжною весною, довгим періодом цвітіння плодових дерев та інтенсивним розвитком хвороб (парша, моніліоз).

Найнебезпечнішим періодом для інфікування плодових дерев грибними хворобами було цвітіння. У цю фенофазу слід було обробити сад комплексним препаратом Циделі Топ®, дієвим проти парші, борошнистої роси, альтернаріозу, філостикозу й моніліозу. Цвітіння 2019 року тривало близько двох тижнів, тому знадобилося два внесення Циделі Топ® та бакової суміші Скор® + Хорус®.

Захист плодів від сонячних опіків

Під час цвітіння плодових важливо застосувати біологічне добриво Ізабіон®, у якому міститься 10% вільних амінокислот. Це покращує проростання пилкової трубки й зав’язування плодів. Завдяки вільним амінокислотам, що рослина засвоює миттєво, Ізабіон® має потужну антистресову дію й рекомендований для ліквідації впливу приморозків, якщо температура в саду знижувалася до –1…–3 °C. Обробляють добривом одразу після приморозків. Неперевершену дію Ізабіон® продемонстрував у господарстві «Вікторія» в Одеській області, коли під час цвітіння черешні нічні приморозки були до –7 °С. Препарат внесли після заморозків, результат — близько 30% квітів було врятовано.

Від початку вегетації і до фенофази «плід волоський горіх» у яблуні відбувається інтенсивний ріст. Фунгіцидний захист саду в цей період слід базувати на системних препаратах (Хорус®, Скор®, Циделі Топ®, Топаз®), які мають лікувальну дію й поширюються в зеленій тканині трансламінарно (ростуть разом із листком). Якщо зробити навпаки й застосовувати контактні засоби, то листова поверхня стрімко наростатиме й оголюватиметься (20% — за два дні, 50% — за чотири), а сад потребуватиме частих обробок. Як правило, регулярне внесення контактних препаратів порушують затяжні дощі, які в цьому сезоні були інтенсивними від середини травня до третьої декади червня. У цей період у кращих господарствах України обробки проводили через три дні, застосовуючи контактні й системні препарати. Коли випадає дощ більше як 10 мм, слід одразу після нього проводити обприскування. Найкраще застосовувати препарати з умістом дифеноконазолу (Скор® або Циделі Топ®), який має лікувальну дію.

Кісточкові культури дуже пошкоджував моніліоз, особливо в період цвітіння. Внесення препаратів Хорус® і Світч® забезпечило боротьбу проти моніліозу. А бакова суміш препаратів Скор®+ Хорус® одразу після цвітіння не дала проявитися кучерявості листка персика. Під час дозрівання кісточкових порід (черешня, абрикос, персик) і ягідних (суниці, лохина) внесення препарату Світч® за сім днів до збирання забезпечило якість плодів і ягід для зберігання й транспортування.

Пошкодження плодожеркою

У 2019 вегетативному році тривав інтенсивний літ плодожерки, до того ж не було чіткої грані між поколіннями. У феромонні пастки за одну ніч потрапляло від 20 до 70 самців плодожерки. Лускокрилих і плодожерок контролювали за допомогою препаратів Люфокс®, Матч®, Ампліго®, Воліам Флексі®, Проклейм®.

Новий продукт, який вийшов на ринок у березні 2019 року — інсекто-акарицид Лірум®, — поєднує дві діючі речовини — абамектин і циантраніліпрол. Завдяки цьому дія препарату комплексна, і він надзвичайно ефективний у захисті від плодожерки, молі й медяниці, дієвий для захисту від кліща, попелиць і трипсів. Лірум® має овіцидну, ларвіцидну й ові-ларвіцидну дію, на яблуні його рекомендують вносити для знищення другого покоління плодожерки, що збігається в часі з інтенсивним розвитком рослиноїдних кліщів. Неперевершену дію Лірум® продемонстрував на груші проти медяниці.

Захист від вишневої мухи проводили препаратом Актеллік® у 2–3-й декаді травня (виліт мухи), потім за допомогою Проклейм® проводили зачищення від шкідника, а в середніх і пізніх сортів вносили раз-двічі Проклейм®. Діюча речовина препарату — емамектин бензоат (група авермектинів), період очікування після його внесення — всього 14 днів. Унікальність препарату полягає в тому, що Проклейм® дістає личинку вишневої мухи навіть у плоді.

Тепер, що треба зробити для підготовки саду до зимових умов. Насамперед слід вчасно завершити збирання врожаю (за 2–3 тижні до початку заморозків). Обробити препаратом Хорус® по вегетуючому листі та внести по листу азотні добрива. Після листопаду обробити мідьвмісними препаратами.

Слід зазначити, що висока морозостійкість дерев досягається протягом усього сезону й особливо в другій половині вегетації. Накопичення в здоровому листі цукрів і їх відплив у кореневу систему забезпечує кращу зимівлю дерев, менше ушкодження камбію та генеративних органів. Дерева із затягнутим осіннім ростом дужче пошкоджуються морозобоїнами, ніж ті, що вчасно вступили в зимовий період (скинули листя). Для цього треба заздалегідь вимкнути полив і припинити внесення азотних добрив у ґрунт.

Дерева осінніх сортів менше пошкоджуються, ніж зимових й особливо пізньозимових сортів. На зимостійкість генеративних органів впливає захист садів від шкідників і хвороб (особливо пошкодження борошнистою росою під час закладання та диференціації плодових бруньок). Пошкоджений лист менше продукує фотосинтез і накопичення сухих речовин, що викликає збільшення вільної води в клітинах і зниження морозостійкості рослин.

Володимир Воєводін, канд. с.-г. наук, експерт компанії «Сингента»

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ