Точка зору

Переваги безвідвальної технології

Петро Черкас
головний агроном ПАФ «Білий Стік» (Львівська обл.)

Ми вже розпочали сівбу озимини, втім, процес дещо затягується через тривалі дощі. Разом з тим заготовляємо силос для тваринництва – збираємо та перевозимо корми до траншеї, де вони трамбуються.  Як тільки випадає нагода – обробляємо ріпак. Кожна вільна хвилинка йде на те, щоб бути ефективним і не вибиватись із колії.

Урожай зібрали ще не весь через несприятливі погодні умови. На полях залишилась соя, кукурудза на зерно, гречка та цукровий буряк. Цьогоріч майже на 100 га скоротили посівні площі під кукурудзою, оскільки виробництво цієї культури дуже енергозатратне, а ми зараз намагаємось економити ресурси. Натомість посіяли сою та цукровий буряк. Озимий клин збільшили на 50 га.

В обробітку маємо 2,5 тис. га. і зараз на більшості площ працюємо за безвідвальною технологією. Почали її впроваджувати ще минулого року, втім, не мали машини достатньої потужності для агрегатування з нашим ґрунтообробним знаряддям. Та потім придбали 500-сильний трактор Caterpillar Challenger і почали розпушувати навесні поля культиватором Köckerling Vector на глибину 30 см. Узагалі це універсальний агрегат, він працює від 5 см, крім того, з його шириною захвату 8 м ми можемо також працювати на 6 м, знявши дві бокові секції. Також ми застосовуємо дисковий лущильник Horsch Joker RT для провокації сходів падалиці пшениці та ріпаку. А де залишилась оранка, то вирівнюємо ним площі й закриваємо вологу навесні. Для економії пального цьогоріч поєднали закриття вологи з передпосівним обробітком, будемо збирати кукурудзу й побачимо, чи є якісь відмінності з тими ділянками, де виконали дві операції.

Безвідвальний обробіток надає багато переваг, зокрема, з економічної точки зору. Адже ми витрачаємо значно менше ресурсів, коли йде один агрегат і ми одразу сіємо, а не спочатку оранка, а потім ще якесь вирівнювання. Також робимо акцент на вологозбереженні й бачимо, що на полях з нерівномірним рельєфом, де сильні заглибини і вода раніше просто стояла, після проходу культиватора Vector волога краще вбирається та проникає в нижні шари ґрунту. І такі позитивні зміни, звісно, відображаються на врожайності. За оранки по пшениці мали 6 т/га, а за безвідвального обробітку – до 8 т/га. Тому плануємо перевести всі землі на глибоке розпушування, щоб не засушувати ґрунт і разом з тим підвищувати врожайність. Та поки не визначились по кукурудзі. Наразі ще не маємо результатів розпушування, бо не зібрали врожай. Утім, я думаю, що результат буде не гірший, ніж по оранці. Але під кукурудзу розкидаємо органічні добрива. Плугами вони добре зароблялися, а як буде культиватором ще не пробували. Тому будемо ще порівнювати результати й ще думати над цим питання. 

Цьогоріч дещо скоригували систему захисту через подорожчання ресурсів. Якщо ситуація дозволяла, то, звичайно, знижували норми виливу, пропускали обробку фунгіцидами. Також внесли менше добрив на пшениці та ріпаку. Раніше ми робили аналіз ґрунту, завдяки якому побачили зони для оптимізації в живленні.

Думаємо над придбанням нової просапної сівалки, але все залежить від реалізації минулорічного врожаю. Притримали його в очікування кращої ціни, бо маємо таку можливість завдяки розвитку напрямку тваринництва – реалізація молока та м’яса корів поповнює баланс обігових коштів. Тому кредитними програмами не користувалися.

Та попри те, намагаємось у всіх сферах виробництва економити пальне. Наразі обговорюємо технології та ретельно обдумуємо логістику, щоб зменшити різні перевезення, кількість рейсів техніки, аби жодна машина зайвий раз на поле не виїжджала. Зараз найголовніше – оптимізація. І разом із тим важливим завданням є успішний продаж продукції по всіх напрямках.