Точка зору

Овочівники економили на насінні

Олександр Золотарьов
керівник ФГ «Вігроу»

Купівельна спроможність аграріїв стала набагато меншою. Ціна на овочі минулої зими була невисокою, тому фермери значно менше отримали прибутку.

Наше господарство знаходиться в с. Коробочкине Чугуївського району Харківської області, має 24 га овочевої сівозміни. Починали ми з вирощування овочів борщового набору. Нині щороку продаємо 1,5–2 тис. тонн овочевої продукції. 

З овочами ми багато експериментували. У цьому сезоні сконцентрували зусилля на трьох культурах: столових буряках, моркві та відвели незначну площу під ранню капусту. Морква – наша основна культура, під неї цього року відвели 16 га. 

Окрім вирощування овочевої продукції, господарство також є офіційним дилером кількох насіннєвих компаній, надає послуги з технологічного супроводу вирощування овочевих культур. 

Ми помітили, що купівельна спроможність аграріїв стала набагато меншою. Ціна на овочі минулої зими була невисокою, тому фермери значно менше отримали прибутку. У багатьох фермерів у березні-квітні на складах ще була нереалізована овочева продукція. Виробники чекали кращої ціни на неї, а потім змушені були продавати овочі за ту ціну, яка була продиктована ринком, тому заробіток фермера в цілому зменшився порівняно з минулим сезоном. Крім того, дрібні фермери через карантинні заходи втратили певну кількість прибутку, оскільки діяльність ринків та інших торгових точок була частково припинена. 

Багато хто відтягував закупівлю насіння й добрив. Якщо раніше в березні-квітні фермери купували добрива для програми живлення на сезон, то навесні 2020 року вони купували 1–2 мішки добрив, щоб перекрити разову потребу в добривах. Через тиждень приїздили знову і купували таку ж кількість. Агровиробники були змушені економити. 

У цьому сезоні по цибулі більшість фермерів купували насіння сортів, а не гібридів, щоб зменшити затрати. Багато клієнтів просили надати розстрочку або просили продукцію в борг. 

Були й приємні моменти: крапельна стрічка стала дешевшою через курс долара. У цьому році курс долара на період закупівлі матеріалів для зрошення становив 26,5, а в минулому році він досягав 28–29 грн. Тож у цілому ціна 1 м крапельної стрічки знизилася на 5–10 коп. Це дало можливість зекономити до кількох тисяч гривень на гектарі. Так, якщо на моркві на одному гектарі у нас прокладено 13,3 км стрічки, то різниця в 10 коп./м –– це 1300 грн/га. Так само насіння і добрива стали трохи дешевшими. 

З реалізацією вирощеної продукції ми не відчули жодних проблем через карантин, оскільки ми є постачальниками овочів для торгових мереж, а вони працювали стабільно. Складнощі були в тих, хто працював під оптові ринки, у них були проблеми з реалізацією. 

У 2019 році в Україні мало місце перевиробництво капусти, моркви, столових буряків. Свою моркву ми реалізували ще до початку березня, тому навесні купували продукцію на Півдні країни, щоб виконати умови договору щодо поставок овочів у торгові мережі. Столові буряки навесні реалізовувати було складніше. Свою продукцію нам вдалося реалізувати до квітня по 4 грн/кг. У подальшому купували столові буряки на Півдні по 2 грн/кг.

Ціна на капусту восени і взимку трималася на рівні 3–3,5 грн/кг. Свою капусту ми зберігали до кінця квітня, адже сподівалися на кращу ціну. А по факту реалізували її по 2,4 грн/кг, тоді як її собівартість з поля становила 2,5 грн. Відповідно, враховуючи витрати на електроенергію під час зберігання капусти, понесли збитки. Тому на період весняних робіт мали складнощі через відсутність фінансових ресурсів. 

Карантинні обмеження вплинули на наше господарство в тому, що зазвичай ми в банківських установах брали кредит на проведення весняно-польових робіт, а в цьому році банки заморозили програми кредитування аграріїв, тому ми не змогли скористатися такою можливістю. Вийшли з ситуації завдяки тому, що постачальники  підтримували нас шляхом надання розстрочки або товарного кредиту до нового врожаю.