Внесення картоплесховищ до «5-7-9%» – перший крок до стабільності картоплярства

У квітні 2025 року за подання «Української асоціації виробників картоплі» (УАВК) та сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства України картоплесховища було включено до програми «Доступні кредити 5-7-9%».
УАВК вдячна команді Мінгаро за підтримку, так як побудова власного картоплесховища за пільгового кредитування відкриває нові можливості для розвитку українським виробникам картоплі.
Перш за все наявність власного картоплесховища дозволить виробникові уникнути вимушеної продажі картоплі відразу після її збирання за найнижчими цінами, тим самим залишивши значну частину прибутку собі, а не компаніям-посередникам.
По-друге, власне картоплесховище дозволить збільшити обсяги та контрактувати врожай під переробку – чипси із зберіганням сировини у виробника, чистку, нарізку та вакуумування. Звісно, така переробка вимагає високої якості картоплі і професійних підходів до вирощування та збирання, однак убезпечує від волантильності ринку. Іншим варіантом є встановлення власних ліній доробки та переробка картоплі, як це активно роблять картопляні фермерські господарства в Європі. Це дозволить отримувати додану вартість безпосередньо виробнику.
По-третє, у виробника з’являється можливість зберігати власний насіннєвий матеріал та отримати посівну незалежність.
Варто зазначити, що пересічний українець також отримає свою вигоду – достатня кількість картоплесховищ мінімізує сезонні коливання цін та збільшить кількість української картоплі на полицях.
Власне картоплесховище – основа переробки. Світові тенденції розвитку картоплярства показують впевнений рух в напрямку переробки: сорти картоплі під переробку щороку витісняють столові сорти. Україна також потребує збільшення переробки всередині країни: і мова йде не лише про виробництво крохмалю, який є експортним продуктом, не лише про виробництво чипсів з української картоплі, а й про потреби великої кількості сухого картопляного пюре для харчування військових в польових умовах, поставок чищеної картоплі під держзакупівлі (харчування в лікарнях, навчальних закладах та військових частинах). Чому саме чищеної? Тому що це економія на перевезенні, коли не потрібно везти шкірку, економія на персоналі, якому не потрібно платити за чищення і економія на утилізації шкірки, за яку заплачено по вартості картоплі. Водночас чищення унеможливлює поставку неякісної картоплі.
Власне картоплесховище – одна з основ успішного картоплярства. Іншими основами є зрошення, оновлені схеми живлення та захисту картоплі як того вимагають зміни клімату. Ті виробники, які хочуть і вміють розвиватися, скористаються своїм шансом будівництва картоплесховища