Точка зору

Одночасне достигання фруктів та ягід знизило попит на сливу

Андрій Аргіров
агроном СФГ «Вікторія», Одеська обл.

Багато садівників, які вирощують сливу, були здивовані, коли цього плоду на початку сезону було мало, але ціна на нього всупереч логіці відразу була низькою.

Дехто казав, що на цей тренд вплинула «політика» посередників. Наше господарство теж вирощує сливу. Але я вважаю, що у цієї цінової аномалії могли бути й інші, більш об’єктивні причини.

Цього року через погодні умови затягнулася полуниця. Зазвичай в минулі роки коли починається черешня, полуниця вже закінчується. Саме тому йде активний попит черешні. А в цьому сезоні стався зсув попиту на фрукти за часом.

Черешня наклалася на персик і сливу, а потім і кавуни приспіли завчасно. І якщо персик – продукт, що стоїть все ж більше осібно, над сезонною конкуренцією, його врожайність і ціна на нього були хорошими, то рання слива по суті випала з цієї гонки. Тобто на неї в якийсь період просто не було попиту, незважаючи на невелику кількість.

Схожа ситуація вийшла з томатами, які теж вирощує наше господарство на відкритому грунті. Сезон тепличників виявився затягнутим: вони пішли з ринку, коли ми почали прибирати вже середній і пізній томат.

Незважаючи на такі коливання на ринку, слива залишається для нас однією з пріоритетних культур. Ми зараз плануємо викорчовувати частину яблунь. Будемо заміщати їх сливою і абрикосом. У нас постійно йде розширення: додаємо нові площі та замінюємо культури на старих.

Прибираємо неактуальні сорти і технології. Займатися екстенсивним садом сьогодні нерентабельно. Ми поступово відмовляємося від яблук – в нашій зоні їм не вистачає стресових осінніх температур. Взяти Чемпіон – відмінне яблуко, у нас воно смачне, тверде, але бліде, не набирає кольору. Продати його складно.