Точка зору

Нові гібриди кукурудзи спочатку випробовуємо, щоб підтвердити ФАО

Юрій Мазурик
заступник директора з рослинництва, головний агроном СТОВ «Ратнівський аграрій»

Кукурудза є однією з головних культур у нашому господарстві, бо навіть за умов зниження закупівельних цін, яке ми спостерігаємо, по ній можна планувати посівні кампанії.

Зазвичай під культуру ми відводимо п’яту частину угідь господарства і дуже ретельно підходимо до вибору гібридів. Оскільки селекція розвивається дуже стрімко, то стараємося випробовувати все нове, що з’являється на ринку — цього року висівали понад 40 гібридів.

З урахуванням природньо-кліматичних умов, відбираємо для себе гібриди з ФАО 310–320, бо чим більше ФАО — тим вища потенційна врожайність. До слова, ще кілька років тому ФАО 240 було максимальне.

Цікаво, що трапляються гібриди з високим ФАО, які насправді мають меншу вологовіддачу. При цьому самі виробники підтверджують, що інколи ФАО не відповідає вологовіддачі. Є гібриди з невисоким ФАО, які дають добрі стабільні врожаї. Тому ми обов’язково перевіряємо гібриди на своїх демоділянках і у виборі гібрида для впровадження у промислове виробництво насамперед відштовхуємося від результатів власних досліджень.

Наразі на більшості полів сіємо гібриди компанії «Сингента», також вирощуємо «Піонер» і «Монсанта».

На Волині, а саме у нашій місцевості, рекордною вважається врожайність кукурудзи на рівні 8 т/га. Однак торік середню врожайність мали 10 т/га, а на одному полі, поряд з яким добувають пісок, якось отримали 13,7 т/га. Цього року очікуємо на рівні 7–8 т/га.

Але для того, щоб отримати хороші результати, мусимо добре підживити культуру. Бо наші ґрунти можна назвати однорідними хіба що в плані низького вмісту гумусу — на рівні 0,7%, а як є 1,2%, то сприймаємо це за щастя. Тому підживленню приділяємо велику увагу: після оранки на 1 га вносимо хлористий калій (мінімум 2 ц) і 1,5 ц амофосу, з азотних добрив четвертий рік вносимо безводний аміак (близько 100 кг діючої речовини) і 1 ц карбаміду.

Втім, залишаються інші чинники, які стають на заваді. Цього року ми втратили близько 40% кукурудзи через посуху, хоча сіяли за оптимального режиму — була волога та температура ґрунту, і мали добрі посіви.