Точка зору

Нове міністерство позбавить аквакультуру енергетики

Юрій Яременко
виконавчий директор асоціації «Українська аквакультурна спільнота», керуючий партнер компанії «Бестер»

Українське рибники (або аквакультурники) до останнього часу вважали, що наразі вони переживають не найкращу пору – нижче падати начебто не було куди. Проте після того, як з’явилася постанова уряду про передачу Державного агентства рибного господарства (ДАРГ) з відомства Мінагрополітики до Міністерства енергетики та захисту довкілля, виявилося, що дно ще не досягнуте.

Виробники аквакультури мають серйозні проблеми з отриманням кредитів, компенсацією по відсоткам, ми досі не можемо взяти в оренду частку водойми загальнонаціонального значення. Якщо нас загонять в енергетику, то ніхто й не почує нашого голосу.

Так, наразі ніхто не знає, скільки в Україні вирощується риби. «Тіньові» господарства не звітують державі, не витрачають кошти на оренду гідротехнічних споруд, лікування, профілактику, а, отже, можуть продавати рибу дешевше і мати фінансові переваги.

Керівництво держави не бачить нас як клас. І рішення про передачу ДАРГу це зайвий раз підтверджує. Раніше ми хоча б мали можливість спілкуватися з чиновниками, а тепер розчинимося в енергетиці. Нагадаю, що в Україні з 1994 по 1997 роки було ціле Міністерство рибного господарства, потім – Держкомітет рибного господарства, з 2011 року – ДАРГ, і ось тепер – це. Нісенітниця…

Аквакультурники дуже переполохані й готові вдатися до радикальних заходів.

Складається враження, що влада працює на знищення галузі. Це могли зробити ті, хто взагалі нічого не петрає у рибництві, чи, навпаки, дуже добре уявляє наслідки такого приєднання.

Подейкують, що великі вітчизняні імпортери, які не зацікавлені у вирощуванні риби в Україні, отримали суттєві пільги від держави.  А керівник однієї з таких компаній-імпортерів наразі пройшов за провладними списками до парламенту, очолив один із провідних комітетів і може лобіювати свої інтереси. Це наші припущення, і, гадаю, що вони не безпідставні.

Структура ДАРГу – строката: це і рибальство, і рибництво, й рибний патруль.  Треба визнати, що рибний патруль, на який давно вже «зазіхало» Мінекології, доцільно таки було б їм перепідпорядкувати. В цьому, безумовно, є певна логіка.

Рибальство (вилов риби) теж ще можна більш-менш притягнути до захисту довкілля – все ж таки воно пов’язано з живими біоресурсами.

Та аквакультуру до Міністерства енергетики та захисту довкілля аж ніяк не приліпити. Логічніше було б віднести рибництво до тваринництва (або взагалі окремим підрозділом) в об’єднаному Міністерстві розвитку економіки,
торгівлі та сільського господарства і надати всі преференції тваринницької галузі: компенсації за будівництво виробничих приміщень, компенсації по кредитам. Ідеальним варіантом було б віднесення до цього міністерства і рибальства, і рибництва.

Ми вважаємо, що в разі зацікавленості держави у розвитку рибницької галузі можливо отримати швидкі й ефективні результати: збільшення робочих місць, зростання надходжень до бюджету.

Ми вже мали розмову з колегами по цеху,  готуємо звернення до прем’єра й президента. В рибній галузі працюють десятки тисяч людей, і вони дуже обурені. Не таких експериментів люди очікували від нової влади! На нараді аквакультурників, що відбулася цього тижня, було ухвалене рішення про те, що в разі, якщо керівництво держави не відмінить це безглузде приєднання, готуватися до публічних акцій протесту.