Точка зору

Незбалансований раціон свиней гукнеться господарству зниженням рентабельності

Олександр Батюк
директор компанії «Євро Деталь»

Нині в сучасному свинарстві завдяки генетичним модернізаціям можна досягати максимальних темпів приросту тварин за мінімальних витрат кормів. Однак часто виникає дилема, яка полягає в тому, що зазвичай нарощення маси м’язового волокна відбувається швидше, ніж розвиток внутрішніх органів тварини.

Причиною цих негативних і незворотних наслідків для здоров’я тварин є неправильний раціон. Це питання проходить червоною ниткою у всіх високопродуктивних господарствах і вимагає організувати годівлю так, щоб раціон відповідав установленим нормам і не викликав дисонансу в обміні речовин в організмі тварини.

Незбалансований раціон свиней призводить до розвитку хвороб унаслідок порушення обміну речовин в організмі, зниження резистентності до інфекційних захворювань, гальмування розвитку статевих органів. Із кволого новонародженого поросятка вагою меншою за 1 кг неможливо виростити високопродуктивного кнура чи свиноматку, досягнути високих показників приростів на відгодівлі.

Великої помилки припускаються працівники, які бачать тільки наслідки й не шукають причин проблеми. Адже здоров’я тварини закладається під час формування яйцеклітини й початкових стадіях розвитку плода. Тому кожен технолог має чітко розуміти: народження кволого поросятка свідчить про те, що свиноматка не добрала з кормом енергетичного матеріалу, потрібного для повноцінного розвитку й отримання оптимальної маси плоду.

Так, за зниження енергетичної поживності 1 кг сухої речовини раціону свиноматки на 10-15 МДж/кг за 30 днів до опоросу не варто очікувати народження здорових поросят живою вагою 1-1,2 кг. А недобір енергетичної поживності в сухостійний період призводить до зниження молочної продуктивності в період лактації, що спричиняє відставання поросят у рості, затримку у формуванні внутрішніх органів, зокрема травного тракту, імунних і статевих органів.

Науково доведено, що дефіцит енергії на 10-15% МДж у раціоні ремонтного молодняку свиней прямо пропорційно впливає на затримання розвитку статевих органів.

Брак раціону у відгодівлі поросят є основною причиною подовження терміну відгодівлі й, відповідно, збільшення собівартості вирощування поросят і зниження рентабельності господарства.

Водночас надлишок обмінної енергії призводить до ожиріння. Це – незворотний процес, який негативно позначається на відтворювальній здатності тварини (плідність свиноматки зменшується прямо пропорційно збільшенню жирової частки в її тілі) та на якості м’яса поросят, адже споживачі віддають перевагу молодій, ніжній, соковитій свинині з невеликим умістом жиру.

Для того, щоб закласти фундамент високих результатів у відгодівлі свиней, працівники свинокомплексу, ухвалюючи рішення щодо раціону, мають опиратися на наукове підґрунтя й успішну практику.