Точка зору

Не зациклюйтесь на розмовах про ризики – шукайте вихід

Корнеліс Хузінха
засновник і директор ТОВ «Кищенці»

Коли я заходжу до продуктового магазину й бачу, що на полицях лежить масло чи сир іноземного виробництва, мене це сильно дивує. Навіщо нам масло з Франції чи з іншої країни? Невже ми не здатні самі його виробити?

Не треба постійно повторювати про ризики – повірте, їх достатньо в агросекторі будь-якої країни у світі. Краще шукати вихід і думати, як кожен із нас може підвищити ефективність своєї роботи, свого господарства. Для цього треба не просто багато працювати, а постійно вчитися, ділитися один з одним досвідом, освоювати кращі практики, впроваджувати сучасні технології, мінімізувати витрати й робити ставку на продукції з доданою вартістю – тільки так ми можемо змінити ситуацію в Україні.

Я дуже хочу, щоб на прилавках лежали українські продукти, і щоб ми активно експортували не сировину, а продукти з доданою вартістю. Звичайно, це довгострокові плани, але щоб вони втілилися, працювати над цим треба вже сьогодні – для цього є всі можливості. Потрібно тільки взяти на себе відповідальність.

Уряд Нідерландів, наприклад, для зменшення парникових викидів готовий виплатити компенсації фермерам, які закриють свої ферми. Нехай закривають! У нас повно вільного місця – відкриємо ферми, налагодимо виробництво продуктів й експортуватимемо їх по всьому світу.

Наше господарство розвиває молочні ферми. Ми починали з 250 голів і доїли по 4 л молока на добу. Всього плануємо збудувати чотири ферми, а поголів’я дійного стада довести до 2,5 тис. голів. Так, це довгостроковий проєкт. Протягом 18 років ми всі вільні кошти вкладаємо в розвиток ферми, постійно беремо кредити, намагаємося заощадити кошти: наприклад, усі будівельні роботи робимо власними силами.

До того ж поставили високу планку – давати молоко тільки ґатунку екстра. Тому інвестували у доїльну залу GEA Westfalia типу «карусель» на 80 місць, постійно працюємо над поліпшенням якості всіх операцій – догляду за коровами, діагностиці захворювань, годівлі, умовам утримання.

Але наше господарство – це крапля в морі. Змінити ситуацію можемо лише разом!