Точка зору

Найвигідніша інвестиція – в техніку

Віталій Морозов
агроном ФГ «Скорук М.А.», Дніпропетровська обл.

Найгостріша проблема сільського господарства сьогодні – нестача робітників. Окрім зернових та технічних культур ми вирощуємо 450 га овочів, на наступний рік плануємо розширити площі під овочівництвом до 600 га. Щоб зібрати врожай овочів вручну, на кожен гектар треба 5-6 чоловік. Ми в усьому районі стільки не знайдемо.

Тож всі операції механізуємо: від сівби та висаджування розсади, до прополювання та збирання врожаю.

Основна маса тракторів у нашому господарстві – John Deere, так склалося історично.

Причепні агрегати для овочівництва: копалки, плівкоукладачі, та найновіші обприскувачі нам постачає «Українська овочева компанія», розташована в Києві. 

Цього року ми, мабуть єдині в Україні збирали кавуни не вручну, а за допомогою транспортерної стрічки, яка піднімала плоди з поля у фуру. 

Цією ж стрічкою збираємо й капусту. 

Якщо вручну фуру кавуна ми завантажували за 3-4 години, то за допомогою транспортерної стрічки – за півтори-дві години. Таким чином можемо додатково завантажувати дві-три фури на день.  При цьому задіяно 9 людей, зі стрічкою їхня робота стала легшою. 

На наступний рік хочемо замість 50 га кавуна вирощувати 100 га. Тож збирання будемо вести за допомогою двох стрічок, з обох сторін причепа. 

Для вирощування картоплі, буряка, моркви та буряка використовуємо техніку Grimme. Її знаходить наш інженер, ми напряму купуємо агрегати з Європи. Якби брали в Україні через представництва, було б дорожче, але мали б сервісне обслуговування. Проте справляємося самі. 

Старі копалки та косилки частіше всього не продаємо, а тримаємо в ангарі на випадок поломки основного агрегату.

Моркву збираємо комбайном, що коштує майже 300 тис. євро. Але він дуже ефективний – за зміну збирає 2-2,5 га моркви. Стільки вручну ми б ніколи не зібрали. А комбайн ставили і на нічну зміну.

Також у нас є фасувальні лінії та мийки, шліфувальні лінії від польської компанії КМК, представництво якої є в Україні. Брудну моркву відмиваємо, шліфуємо і фасуємо у будь-яку тару. Хоч сітку, хоч пластиковий пакет, від 0,5 кг до 30 кг. Таким чином пропонуємо привабливу продукцію за відповідною ціною.

Тож ми завжди цікавимося новинками техніки і намагаємося купувати те, що робить працю більш ефективною. Бо розуміємо, що з проблема нестачі робочих рук – надовго. Тож найвигідніша інвестиція в сільському господарстві сьогодні – вкладення в техніку.