Точка зору

Найперша проблема птахівників – робота комбікормових заводів

Сергій Карпенко
виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України»

Через перебої з енергопостачанням у птахівництві порушуються всі технологічні процеси: інкубація, вирощування молодняку тощо. Так, без стабільного і безперебійного постачання електроенергії неможливо забезпечити певний мікроклімат, температуру за вирощування молодняку до чотирьох місяців.

Використання резервних джерел живлення не лише суттєво збільшує собівартість виробництва продукції, а й підвищує ризики втрати поголів’я внаслідок можливих збоїв під час роботи генераторів.

Тому багато птахофабрик переглядають свої плани на наступний рік, на цю зиму особливо, стосовно обсягів виробництва.

Чимало птахофабрик тотально замовляють генератори, сьогодні, певно, вже 100%-ва забезпеченість пташників генераторами. Але інші виробничі потужності ще потребують доукомплектування ними. Гадаю, ще трохи часу, і нам все вдасться.

Якщо потужності з вирощування птиці ще більш-менш забезпечені альтернативними джерелами живлення, то виробництво комбікормів і забій птиці – у критичному стані. 

Обладнання комбікормових заводів вимагає певної напруги для запуску та роботи, забезпечення повного процесу виробництва, що на дизель-генераторах неможливо зробити. Тому останнім часом намагаємося робити запаси готового комбікорму на 4-5 днів. Нехай і не по тим раціонам, які готували. Зрозуміло, є певні технологічні збої, але на випадок критичної ситуації ми зможемо зберегти поголів’я.

Неможливість виготовлення комбікорму в достатній кількості ставить під загрозу власне існування галузі. Якщо раніше обмежували потужність вдень, а вночі була змога працювати на повну, то останнім часом багато звернень щодо вимкнень то на дві, то на чотири години. Але поки комбікормовий завод запустять, уже настає час вимкнення.

Потерпає і торгівля: крім ризиків псування продукції, мережі скорочують замовлення продукції птахівництва, щоб забезпечити реалізацію без залишків. Знижується споживання, що теж тисне на ціни.

Нині галузь птахівництва більше думає про енергозабезпеченість, ніж про енергоефективність. Але, на мою думку, вже незабаром енергоефективність стане пріоритетом.