Точка зору

Найбільшим викликом цьогорічних жнив для A’Spik Group стала погода

Салашинський Анатолій
керівник земельного напрямку Aspik Group

Група компаній A’Spik Group займається землеробством у Хмельницькій області. Основними напрямами діяльності групи є виробництво цукру, вирощування цукрових буряків і зернової групи. 

Серед зернових ранньої групи вирощуємо пшеницю та ячмінь. Цього року врожай озимої пшениці збирали з площі майже 2 тис. га, а під озимим ячменем було 2,5 тис. га. 

Зараз жнива вже завершили в більшості підприємств A’Spik Group. Про остаточні показники врожайності говорити рано, оскільки ще не всі господарства завершили збирання культур, однак у середньому показник урожайності ячменю знаходиться на рівні 63 ц/га ячмінь, а пшениці – 68 ц/га. 

У 2018 році показники врожайності озимих зернових був дещо кращим. Цього року врожайність трішки нижча через те, що ми мали досить складні жнива. Найбільшим викликом збиральної кампанії для нас стали несприятливі погодні умови та тривалі дощі.  

Через несприятливу погоду в нашому регіоні під час жнив вони сильно затягнулись. У нас постійно дощило: бувало таке, що дощі йшли щодня, бувало, що через день. Це спричинило те, що жнива в нас відклались на цілих три тижні. 

Крім того, погода вплинула не лише на збиральну кампанію, а й на рослини в полі загалом. Через дощі погіршився фітосанітарний стан посівів. На зернових був фузаріоз і септоріоз, від яких рятувались фунгіцидами.

Більше того, одна з зон вирощування озимих зернових у нас постраждала від граду. Ще в червні він пошкодив майже 250 га посівів пшениці.  

Додам, що цього року A’Spik Group вирощує близько 2 тис. га солодких коренеплодів, що більше, ніж торік. На щастя, цього року нам нічого не заважало під час сівби цукрових буряків. Культуру посіяли вчасно: з погодою пощастило, тож усе зробили в запланований термін. 

Загалом наразі стан посівів цукрових буряків на наших полях є нормальним. Дощі трохи вплинули на поширення церкоспорозу, тож деякі ділянки потребують додаткового обробітку. 

Якщо все буде гаразд, перші площі цукрових буряків будемо починати копати 8-10 вересня. Щодо врожайності поки що не робимо жодних прогнозів. Як досвід показує: як тільки робиш прогнози, одразу щось не складається. Однак у будь-якому випадку цього року ми сподіваємось на хороші результати.