Точка зору

Мінімізуємо витрати черешневого саду та зберігаємо команду

Оксана Гордій
керівниця проєкту ТОВ «Уманська фруктова компанія»

Після вибухів на військовій базі поблизу Умані, у садок прилетіли кілька боєприпасів зі складів. Кілька дерев «зрізало» снарядами, також кілька боєприпасів застрягли в землю в саду. На той час, на щастя, у саду не було людей. Коли ситуація більш-менш стабілізувалася,  охоронники перевірили ділянку та відмітили, де знаходяться небезпечні предмети. Після цього сапери зробили розмінування.

Ми почали обрізку саду. Робити це правильно на промисловій черешні вміють небагато садівників, тому ми маємо своїх працівників та агрономів, які працюють у нас вже тривалий час і знають технологію. Зараз площа саду 17 га, тому ми встигаємо вчасно обрізати сад власними силами.

Зима цього року була не дуже суворою. На даній стадії розвитку дерев ми не бачимо ушкоджень морозами. Через тиждень ми знову зробимо черговий моніторинг щодо ушкодження дерев. Але прогнозуємо, що ситуація буде непоганою. Тепер важливо уникнути весняних заморозків під час цвітіння.

У цьому році 10 га нашого саду вийде на повне плодоношення. Тому сподіваємось отримати від 8 до 12 кг якісної черешні з дерева. Головне завдання – запобігти розтріскуванню черешні для збереження її товарної якості. Також хотілося б, щоб нас оминули заморозки та цей сезон не був дощовим і ми не зіткнулися з проблемою сірої гнилі та розтріскування.

Очікуємо певні проблеми з набором працівників для збору та сортування черешні. Через війну багато людей покинули свої будинки та переїхали на захід України чи за кордон. Щодо збуту, то зрозуміло, що порушено усі напрацьовані минулого року логістичні ланцюжки. Тому будемо вибудовувати все спочатку.

Крім того, довелося відтермінувати плани щодо придбання нового сортувального обладнання. Це б гарантувало нам підготовку якісного товару для продажу та, як наслідок, кращу ціну реалізації. Тому цього року будемо орієнтуватися на приватних оптовиків, які налаштовані на свіжу смачну ягоду, а не на чітке сортування за розміром, як мережі супермаркетів.

Поточні проблеми у нас пов‘язані з нестачею обігових коштів. Ми намагатимемося цього року оптимізувати використання добрив та засобів захисту, через підвищення їх цін.

Наше головне завдання цього року: отримання врожаю з мінімальними витратами, якісний догляд за садом та збереження нашої команди.